Now Reading:
ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Svaki peti Zagrepčanin probao je kokain, a ovisnici više nisu ispijeni muškarci i žene već ugledna gospoda u odijelima
Full Article 3 minutes read

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Svaki peti Zagrepčanin probao je kokain, a ovisnici više nisu ispijeni muškarci i žene već ugledna gospoda u odijelima

Zabrinjavajući podaci o konzumaciji droge pokazuju da je čak svaki peti Zagrepčanin probao kokain. Iako Hrvatska u odnosu na lani, prema analizi Europske agencije za droge, stoji bolje, problem je dostupnost – donosi danas.hr.

Tako se procjenjuje da se samo u Zagrebu dnevno popuši najmanje 80 tisuća jointova, jer za razliku od svega ostalog, drogu nije dotaknula inflacija. Ipak, u odnosu na prošlu godinu kada je Hrvatska bila na trećem mjestu u Europi, sada je 16, a najviše „trave” puši se u Švicarskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj.

Najbolji pokazatelj potrošnje je kanalizacija, čiju analizu Europska agencije za droge radi svake godine. Naime, kako piše danas.hr, ponekad je jednostavnije naručiti drogu, nego ručak iz restorana. Ona se dostavlja posebnim kanalima i na kućna vrata stiže za manje od pola sata, a podaci pokazuju da je svaki peti stanovnik Zagreba probao kokain, najviše petkom.

-Danas kada dođeš u neki klub, u neki kafić – posebno vikendom, red je ogroman na WC-u. Nitko ide raditi nuždu, nego si idu povući crtu. Čak nisi više IN ako nešto ne uzimaš – rekao je za RTL Danas Mario Plazibat, bivši ovisnik i terapeut u Zajednici Susret.

Psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić pak upozorava kako danas ovisnici više nisu ispijeni muškarci i žene s ubodnim ranama na rukama i nogama, već ugledna visokoobrazovana gospoda u odijelima.

-Prije 10 – 15 godina bilo je uobičajeno da se za vikend zabavi uz čašicu alkohola, danas je sasvim normalno da se zabavi uz lajnu stimulansa – ili kokaina ili speeda – kazao je Ćelić.

-Što se tiče marihuane, kokaina i speeda – tu padamo. Na velike brojke to izgleda dobro, ali broj zahtjeva onih koji su ovisni o marihuani je sve veći i veći – govori Ćelić.

Problem je i dostupnost. Procjene su da se samo u Zagrebu na dan popuši najmanje 80 tisuća jointova, jer za razliku od svega ostalog, drogu nije dotaknula inflacija.

Ecstasy je nekad 1995. bio 100 kuna, danas je 20 kuna. Gram kokaina nekad je bio oko 500 kuna, danas je isto oko 500 kuna, marihuana je prije bila 50 kuna, danas je 100 – govori Plazibat.

Procjena je da na svaku pošiljku koju policija zaplijeni – njih još deset prođe ispod radara, piše danas.hr.

www.sjever.hr / danas.hr
24.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.