Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija zna kako uskladiti potrebe gospodarstva sa srednjoškolskim obrazovanjem – najavljeno i otvaranje nekih novih programa
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija zna kako uskladiti potrebe gospodarstva sa srednjoškolskim obrazovanjem – najavljeno i otvaranje nekih novih programa

Na sastanku na temu upisa učenika u prve razrede srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije u nadolazećoj školskoj godini, najavljeno je otvaranje nekih novih srednjoškolskih programa.

Radni sastanak održan je u utorak u prostorijama Županijske uprave, a na njemu su, uz zamjenika župana Ratimira Ljubića, sudjelovali i ravnatelji srednjih strukovnih škola te predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci.

Kako je istaknuo zamjenik Ljubić, ključno je uskladiti potrebe gospodarstva i obrtništva s planom upisa, kako bi školske ustanove obrazovale mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i time im omogućili ostanak u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dodao je kako su u tom pogledu odrađeni i individualni sastanci sa srednjim strukovnim školama, na kojima je usuglašen broj učenika u razrednom odjelu po pojedinim zanimanjima.

Inače, kako je najavljeno na sastanku, Koprivničko-križevačka županija od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuje rješenja za otvaranje novih srednjoškolskih programa – za web dizajnera u Strukovnoj školi Đurđevac, tehničara za elektroniku u Obrtničkoj školi Koprivnica te agroturističkog tehničara u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci.

Uz to, u školskoj godini 2023./2024. upisivat će se dva razreda medicinskih sestara u Srednjoj školi Koprivnica. Postupak unosa i potvrđivanja plana upisa za škole i osnivače traje do 15. ožujka, nakon čega se od resornog ministarstva očekuje verifikacija upisa.

Sudionici sastanka složili su se da škole trebaju pratiti trendove u gospodarstvu, a sudeći prema kretanjima na tržištu na kojima vlada potražnja za strukovnim zanimanjima, interesa za školovanje u strukovnim i obrtničkim zanimanjima ne bi trebalo nedostajati.

I ove godine u planu je predstavljanje srednjih škola i prezentacija svih zanimanja na gradskim trgovima u Križevcima i Đurđevcu, dok se u Koprivnici predstavljanje planira na prostoru ispred novoizgrađenog Centra kompetentnosti. Strukovna će se zanimanja predstavljati i putem medija i društvenih mreža, a važan segment promocije bit će i Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije koji se pokazao iznimno korisnim i informativnim za učenike.

www.sjever.hr / kckzz.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.