Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija zna kako uskladiti potrebe gospodarstva sa srednjoškolskim obrazovanjem – najavljeno i otvaranje nekih novih programa
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija zna kako uskladiti potrebe gospodarstva sa srednjoškolskim obrazovanjem – najavljeno i otvaranje nekih novih programa

Na sastanku na temu upisa učenika u prve razrede srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije u nadolazećoj školskoj godini, najavljeno je otvaranje nekih novih srednjoškolskih programa.

Radni sastanak održan je u utorak u prostorijama Županijske uprave, a na njemu su, uz zamjenika župana Ratimira Ljubića, sudjelovali i ravnatelji srednjih strukovnih škola te predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci.

Kako je istaknuo zamjenik Ljubić, ključno je uskladiti potrebe gospodarstva i obrtništva s planom upisa, kako bi školske ustanove obrazovale mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i time im omogućili ostanak u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dodao je kako su u tom pogledu odrađeni i individualni sastanci sa srednjim strukovnim školama, na kojima je usuglašen broj učenika u razrednom odjelu po pojedinim zanimanjima.

Inače, kako je najavljeno na sastanku, Koprivničko-križevačka županija od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuje rješenja za otvaranje novih srednjoškolskih programa – za web dizajnera u Strukovnoj školi Đurđevac, tehničara za elektroniku u Obrtničkoj školi Koprivnica te agroturističkog tehničara u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci.

Uz to, u školskoj godini 2023./2024. upisivat će se dva razreda medicinskih sestara u Srednjoj školi Koprivnica. Postupak unosa i potvrđivanja plana upisa za škole i osnivače traje do 15. ožujka, nakon čega se od resornog ministarstva očekuje verifikacija upisa.

Sudionici sastanka složili su se da škole trebaju pratiti trendove u gospodarstvu, a sudeći prema kretanjima na tržištu na kojima vlada potražnja za strukovnim zanimanjima, interesa za školovanje u strukovnim i obrtničkim zanimanjima ne bi trebalo nedostajati.

I ove godine u planu je predstavljanje srednjih škola i prezentacija svih zanimanja na gradskim trgovima u Križevcima i Đurđevcu, dok se u Koprivnici predstavljanje planira na prostoru ispred novoizgrađenog Centra kompetentnosti. Strukovna će se zanimanja predstavljati i putem medija i društvenih mreža, a važan segment promocije bit će i Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije koji se pokazao iznimno korisnim i informativnim za učenike.

www.sjever.hr / kckzz.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.