Now Reading:
Nastavak duge i lijepe tradicije: gradonačelnik Škvarić uručio stipendije čak trećini studenata s lepoglavskog područja!
Full Article 2 minutes read

Nastavak duge i lijepe tradicije: gradonačelnik Škvarić uručio stipendije čak trećini studenata s lepoglavskog područja!

Dodjela stipendija studentima u Lepoglavi tradicija je duga već 16 godina, odnosno otkako je na čelu grada načelnik Marijan Škvarić.

Gradonačelnik navodi kako su upravo mladi i obrazovani ljudi oni na kojima se treba temeljiti razvoj grada te im ovim sredstvima od 700 kuna na tom putu žele pomoći.

Gradske stipendije dodjeljuju se prema dva kriterija.

– Prvenstveno tu je socijalni kriterij tako da ako zbog tih stvari netko ne može studirati to je ipak jedan mali podstrek i pomoć im se to omogući, a uveli smo i kriterij za poticanje izvrsnosti. Konkretno, ovog trenutka na temelju natječaja po kriteriju izvrsnosti dodijelili smo 5 stipendija, a temeljem socijalnog kriterija dodijelili smo 29 stipendija. To je ukupno 34 studenata i studentica koji će dobiti stipendiju. To je negdje jedna trećina studenata s područja Lepoglave koji su dobili potporu grada – rekao je Škvarić dodavši kako im Grad nažalost, ne može garantirati zaposlenje po završetku studiju, ali nudi i potencijalna rješenja.

Kako je stjecanje prvog radnog iskustva velik problem, apelirao je na pomoć gospodarstvenika.

Dodao je kako će Grad također u tom dijelu probati pomoći putem pripravništva koje planiraju uvesti u narednom periodu kako bi studentima ekonomske, pravne, građevinske ili druge struke omogućili da u Gradu steknu svoje prvo radno iskustvo, a isto tako kroz financiranje dodatnih certifikata omogućiti im bolje radno mjesto i sigurniju budućnost.

– Gledamo na sve to kako bi pomogli mladim i obrazovanim ljudima – zaključuje Škvarić.

Studentica prve godine studija informatike Petra Jakop kaže kako joj stipendija puno znači, posebice pri financiranju prijevoza i hrane.

-Nešto će se i odvojiti i slobodno vrijeme koje volim iskoristiti za putovanja i planinarenje. I iduće godine se planiram prijaviti jer mi ta sredstva uistinu znače – kazala je Petra.

abrkic/sjever.hr
11.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.