Now Reading:
Nastavak duge i lijepe tradicije: gradonačelnik Škvarić uručio stipendije čak trećini studenata s lepoglavskog područja!
Full Article 2 minutes read

Nastavak duge i lijepe tradicije: gradonačelnik Škvarić uručio stipendije čak trećini studenata s lepoglavskog područja!

Dodjela stipendija studentima u Lepoglavi tradicija je duga već 16 godina, odnosno otkako je na čelu grada načelnik Marijan Škvarić.

Gradonačelnik navodi kako su upravo mladi i obrazovani ljudi oni na kojima se treba temeljiti razvoj grada te im ovim sredstvima od 700 kuna na tom putu žele pomoći.

Gradske stipendije dodjeljuju se prema dva kriterija.

– Prvenstveno tu je socijalni kriterij tako da ako zbog tih stvari netko ne može studirati to je ipak jedan mali podstrek i pomoć im se to omogući, a uveli smo i kriterij za poticanje izvrsnosti. Konkretno, ovog trenutka na temelju natječaja po kriteriju izvrsnosti dodijelili smo 5 stipendija, a temeljem socijalnog kriterija dodijelili smo 29 stipendija. To je ukupno 34 studenata i studentica koji će dobiti stipendiju. To je negdje jedna trećina studenata s područja Lepoglave koji su dobili potporu grada – rekao je Škvarić dodavši kako im Grad nažalost, ne može garantirati zaposlenje po završetku studiju, ali nudi i potencijalna rješenja.

Kako je stjecanje prvog radnog iskustva velik problem, apelirao je na pomoć gospodarstvenika.

Dodao je kako će Grad također u tom dijelu probati pomoći putem pripravništva koje planiraju uvesti u narednom periodu kako bi studentima ekonomske, pravne, građevinske ili druge struke omogućili da u Gradu steknu svoje prvo radno iskustvo, a isto tako kroz financiranje dodatnih certifikata omogućiti im bolje radno mjesto i sigurniju budućnost.

– Gledamo na sve to kako bi pomogli mladim i obrazovanim ljudima – zaključuje Škvarić.

Studentica prve godine studija informatike Petra Jakop kaže kako joj stipendija puno znači, posebice pri financiranju prijevoza i hrane.

-Nešto će se i odvojiti i slobodno vrijeme koje volim iskoristiti za putovanja i planinarenje. I iduće godine se planiram prijaviti jer mi ta sredstva uistinu znače – kazala je Petra.

abrkic/sjever.hr
11.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.