Now Reading:
Sokolski dom u Murskom Središću uskoro u novom ruhu – za veliki projekt rekonstrukcije Gradu odobreno skoro 400 tisuća eura
Full Article 2 minutes read

Sokolski dom u Murskom Središću uskoro u novom ruhu – za veliki projekt rekonstrukcije Gradu odobreno skoro 400 tisuća eura

Sokolski dom je kao, tada reprezentativna multifunkcionalna dvorana izgrađen 1933. godine. To je razdoblje velikog rasta Murskog Središća, ponajviše zahvaljujući ekonomskoj i gospodarskoj snazi Ugljenika Peklenica i ugljenokopa Kraljić & Majhen. Osim kao sportska dvorana i vježbalište, Sokolski dom je služio i kao kulturni centar u kojem su se prve generacije Serjojnčara susrele s igranim filmom. Kao i svi ostali Sokolski domovi u Hrvatskoj, nakon Drugog svjetskog rata bio je poznat kao Dom partizan i služio je središćanskim sportašima sve do novog tisućljeća.

Izgradnjom nove sportske dvorane, Sokolski dom prešao je u ruke Ministarstva financija za potrebe arhiva granične policije. Uređenjem prostora Upravnog odjela Policijske postaje Mursko Središće stvorili su se uvjeti za povratak dvorane u ruke Grada. Godine 2021. prostori starog Sokolskog doma ili stare sportske dvorane darovani su Gradu Mursko Središće.

Cilj je bio sportsku dvoranu urediti kroz projekte financirane iz EU i nacionalnih fondova te je tako sredinom 2021. godine projekt rekonstrukcije Sokolskog doma prijavljen na Mjeru 7.4.1. koju je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a naziv projekta je “Rekonstrukcija sportske dvorane u Sokolski dom – Centar društvenog, kulturnog i sportskog života” za koji je već napravljena projektna dokumentacija te ishođena građevinska dozvola. U srijedu, 08. ožujka ove godine pristigli su Ugovori o financiranju od strane APPRRR za spomenuti projekt u iznosu od 396.231,88 eura .

Dvorana će rekonstrukcijom, osim kao trajni spomenik kulturnom i sportskom životu grada, tada ponovno služiti za različite sportske aktivnosti, plesne tečajeve, predavanja, povremene izložbe, video projekcije i bit će u potpunosti iskorištena. Udruge s područja grada dobit će dodatne termine i prostore, a ulaz u Mursko Središće bi osim Centra za kulturu “Rudar” krasio i obnovljeni Sokolski dom.

www.sjever.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.