Now Reading:
Sokolski dom u Murskom Središću uskoro u novom ruhu – za veliki projekt rekonstrukcije Gradu odobreno skoro 400 tisuća eura
Full Article 2 minutes read

Sokolski dom u Murskom Središću uskoro u novom ruhu – za veliki projekt rekonstrukcije Gradu odobreno skoro 400 tisuća eura

Sokolski dom je kao, tada reprezentativna multifunkcionalna dvorana izgrađen 1933. godine. To je razdoblje velikog rasta Murskog Središća, ponajviše zahvaljujući ekonomskoj i gospodarskoj snazi Ugljenika Peklenica i ugljenokopa Kraljić & Majhen. Osim kao sportska dvorana i vježbalište, Sokolski dom je služio i kao kulturni centar u kojem su se prve generacije Serjojnčara susrele s igranim filmom. Kao i svi ostali Sokolski domovi u Hrvatskoj, nakon Drugog svjetskog rata bio je poznat kao Dom partizan i služio je središćanskim sportašima sve do novog tisućljeća.

Izgradnjom nove sportske dvorane, Sokolski dom prešao je u ruke Ministarstva financija za potrebe arhiva granične policije. Uređenjem prostora Upravnog odjela Policijske postaje Mursko Središće stvorili su se uvjeti za povratak dvorane u ruke Grada. Godine 2021. prostori starog Sokolskog doma ili stare sportske dvorane darovani su Gradu Mursko Središće.

Cilj je bio sportsku dvoranu urediti kroz projekte financirane iz EU i nacionalnih fondova te je tako sredinom 2021. godine projekt rekonstrukcije Sokolskog doma prijavljen na Mjeru 7.4.1. koju je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a naziv projekta je “Rekonstrukcija sportske dvorane u Sokolski dom – Centar društvenog, kulturnog i sportskog života” za koji je već napravljena projektna dokumentacija te ishođena građevinska dozvola. U srijedu, 08. ožujka ove godine pristigli su Ugovori o financiranju od strane APPRRR za spomenuti projekt u iznosu od 396.231,88 eura .

Dvorana će rekonstrukcijom, osim kao trajni spomenik kulturnom i sportskom životu grada, tada ponovno služiti za različite sportske aktivnosti, plesne tečajeve, predavanja, povremene izložbe, video projekcije i bit će u potpunosti iskorištena. Udruge s područja grada dobit će dodatne termine i prostore, a ulaz u Mursko Središće bi osim Centra za kulturu “Rudar” krasio i obnovljeni Sokolski dom.

www.sjever.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.