Now Reading:
Povodom Međunarodnog dana žena župan Kolar poručio: Ženama svaki dan treba dva puta reći hvala!
Full Article 4 minutes read

Povodom Međunarodnog dana žena župan Kolar poručio: Ženama svaki dan treba dva puta reći hvala!

Uz poruku da ženama svaki dan treba dva puta reći hvala, Krapinsko-zagorska županija u srijedu je obilježila Međunarodni dan žena. Uz organizaciju okruglog stola na temu nasilja u romantičnim vezama, župan Željko Kolar obišao je sve zdravstvene ustanove u županiji i djelatnicima uručio simbolične darove kako bi im zahvalio na svemu što čine te skrenuo pažnju na to da su u protekle tri godine radile u izvanrednim uvjetima.

Čestitavši svim ženama njihov dan, župan Kolar poručio je kako bi ženama trebalo svaki dan trebalo reći hvala i to ne jednom, nego dva puta zbog posla kojeg obavljaju u profesionalnom smislu i u obitelji.

-U samoj obitelji puno više obaveza na sebe preuzima žena nego muškarac, a to se ne cijeni dovoljno. Očekuje se da žena vodi brigu o obitelji i djeci, a da istovremeno bude uspješna na poslu. Ako mora birati između obitelji i posla da bira obitelj. U društvu treba stvoriti takve uvjete da žena ne mora birati, već da se može posvetiti i svojoj karijeri ali i da može uživati u provođenju vremena sa svojom obitelji – naglasio je Kolar.

Dodao je i kako su žene u pojedinim poslovima još uvijek neravnopravne u odnosu na muškarce, a u nekim privatnim sektorima i manje plaćene.

-To nije slučaj u državnim službama, kao niti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Činjenica je da smo sve bolji i bolji na toj ljestvici što se tiče Europske unije. Prije par godina smo bili 25., a sad smo 17. što je dobar pokazatelj da idemo pravim smjerom, ali ne smijemo se takvim rezultatom zadovoljiti – ističe Kolar.

Iako je udio žena na rukovodećim položajima još uvijek nedovoljan, Krapinsko-zagorska županija pozitivan je primjer. Naime, od 8 županijskih pročelnika, sedam su žene, dok su na čelu svih četiriju županijskih ustanova ravnateljice i to zato što, napominje Kolar, su zbog svoje sposobnosti i školovanja najbolje za taj posao.

Rekao je i da su obilaskom županijskih zdravstvenih ustanova željeli zahvaliti prvenstveno zdravstvenim djelatnicama koje već tri godine rade u nenormalnim uvjetima, a onda preko njih i svim ženama koje rade na strojevima, u uredima i trgovinama, dok je posebnu zahvalu uputio i novinarkama. Sve te žene, rekao je čelni čovjek Krapinsko-zagorske županije, svoj posao odrađuju rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

-To je zapravo poruka koju želimo poslati s ovim okruglim stolom. Moramo educirati mlade generacije i preko stručnih savjetovanja te onog što činimo svaki dan u svojem i radnom i obiteljskom okruženju poslati poruku da o ravnopravnosti moramo čitavo vrijeme govoriti, a ono što je bitno jest da ju živimo – zaključio je Kolar.

Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade te voditeljica projekta „Novi početak” pojasnila je kako današnjim okruglim stolom povodom Međunarodnog dana žena žele ukazati na rodne neravnopravnosti koje još uvijek postoje u društvu.

-Iako možda na prvi pogled nije očita povezanost između teme okruglog stola i Međunarodnog dana žena ona vrlo jasna u činjenici da je rodna neravnopravnost vrlo usko povezana s nasiljem u romantičnim vezama, partnerskim odnosima i obiteljskim nasiljem. Rodna ravnopravnost je nešto što trebamo učiti od najranije dobi – rekla je Gregurović Šanjug dodavši kako je razdoblje adolescencije posljednje u kojem je moguće utjecati na stavove mladih i način na koji oblikuju svoje ponašanje u romantičnim odnosima koje će prenijeti i kasnije na brakove i obiteljske odnose.

Naglasila je velik dio aktivnosti projekta „Novi početak” usmjeren na edukaciju mladih, odnosno na prevenciju nasilja u njihovim romantičnim vezama kroz okrugle stolove i radionice u osnovnim i srednjim školama, a jedan dio toga je i ovaj okrugli stol.

-Izuzetno je važno educirati mlade o tome što je primjereno, a što nije primjereno u ovim prvim romantičnim vezama koje stvaraju, što je ono što je iskaz romantične ljubavi i privrženosti, a što je pokušaj manipulacije, ograničavanja i zlostavljanja. Vrlo je važno educirati ih da, kada primijete znakove da nešto nije u redu, znaju kome se mogu obratiti i gdje mogu potražiti pomoć – poručila je Gregurović Šanjug.

Važno je da se djeca u tom slučaju obrate stručnim službama u školama i svojim roditeljima, nakon toga tu su i Zavod za socijalnu skrb, Obiteljski centar te Dom Novi početak koji će pokrenuti i savjetovalište za žrtve nasilja.

tklopotan / www.sjever.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.