Now Reading:
Povodom Međunarodnog dana žena župan Kolar poručio: Ženama svaki dan treba dva puta reći hvala!
Full Article 4 minutes read

Povodom Međunarodnog dana žena župan Kolar poručio: Ženama svaki dan treba dva puta reći hvala!

Uz poruku da ženama svaki dan treba dva puta reći hvala, Krapinsko-zagorska županija u srijedu je obilježila Međunarodni dan žena. Uz organizaciju okruglog stola na temu nasilja u romantičnim vezama, župan Željko Kolar obišao je sve zdravstvene ustanove u županiji i djelatnicima uručio simbolične darove kako bi im zahvalio na svemu što čine te skrenuo pažnju na to da su u protekle tri godine radile u izvanrednim uvjetima.

Čestitavši svim ženama njihov dan, župan Kolar poručio je kako bi ženama trebalo svaki dan trebalo reći hvala i to ne jednom, nego dva puta zbog posla kojeg obavljaju u profesionalnom smislu i u obitelji.

-U samoj obitelji puno više obaveza na sebe preuzima žena nego muškarac, a to se ne cijeni dovoljno. Očekuje se da žena vodi brigu o obitelji i djeci, a da istovremeno bude uspješna na poslu. Ako mora birati između obitelji i posla da bira obitelj. U društvu treba stvoriti takve uvjete da žena ne mora birati, već da se može posvetiti i svojoj karijeri ali i da može uživati u provođenju vremena sa svojom obitelji – naglasio je Kolar.

Dodao je i kako su žene u pojedinim poslovima još uvijek neravnopravne u odnosu na muškarce, a u nekim privatnim sektorima i manje plaćene.

-To nije slučaj u državnim službama, kao niti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Činjenica je da smo sve bolji i bolji na toj ljestvici što se tiče Europske unije. Prije par godina smo bili 25., a sad smo 17. što je dobar pokazatelj da idemo pravim smjerom, ali ne smijemo se takvim rezultatom zadovoljiti – ističe Kolar.

Iako je udio žena na rukovodećim položajima još uvijek nedovoljan, Krapinsko-zagorska županija pozitivan je primjer. Naime, od 8 županijskih pročelnika, sedam su žene, dok su na čelu svih četiriju županijskih ustanova ravnateljice i to zato što, napominje Kolar, su zbog svoje sposobnosti i školovanja najbolje za taj posao.

Rekao je i da su obilaskom županijskih zdravstvenih ustanova željeli zahvaliti prvenstveno zdravstvenim djelatnicama koje već tri godine rade u nenormalnim uvjetima, a onda preko njih i svim ženama koje rade na strojevima, u uredima i trgovinama, dok je posebnu zahvalu uputio i novinarkama. Sve te žene, rekao je čelni čovjek Krapinsko-zagorske županije, svoj posao odrađuju rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

-To je zapravo poruka koju želimo poslati s ovim okruglim stolom. Moramo educirati mlade generacije i preko stručnih savjetovanja te onog što činimo svaki dan u svojem i radnom i obiteljskom okruženju poslati poruku da o ravnopravnosti moramo čitavo vrijeme govoriti, a ono što je bitno jest da ju živimo – zaključio je Kolar.

Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade te voditeljica projekta „Novi početak” pojasnila je kako današnjim okruglim stolom povodom Međunarodnog dana žena žele ukazati na rodne neravnopravnosti koje još uvijek postoje u društvu.

-Iako možda na prvi pogled nije očita povezanost između teme okruglog stola i Međunarodnog dana žena ona vrlo jasna u činjenici da je rodna neravnopravnost vrlo usko povezana s nasiljem u romantičnim vezama, partnerskim odnosima i obiteljskim nasiljem. Rodna ravnopravnost je nešto što trebamo učiti od najranije dobi – rekla je Gregurović Šanjug dodavši kako je razdoblje adolescencije posljednje u kojem je moguće utjecati na stavove mladih i način na koji oblikuju svoje ponašanje u romantičnim odnosima koje će prenijeti i kasnije na brakove i obiteljske odnose.

Naglasila je velik dio aktivnosti projekta „Novi početak” usmjeren na edukaciju mladih, odnosno na prevenciju nasilja u njihovim romantičnim vezama kroz okrugle stolove i radionice u osnovnim i srednjim školama, a jedan dio toga je i ovaj okrugli stol.

-Izuzetno je važno educirati mlade o tome što je primjereno, a što nije primjereno u ovim prvim romantičnim vezama koje stvaraju, što je ono što je iskaz romantične ljubavi i privrženosti, a što je pokušaj manipulacije, ograničavanja i zlostavljanja. Vrlo je važno educirati ih da, kada primijete znakove da nešto nije u redu, znaju kome se mogu obratiti i gdje mogu potražiti pomoć – poručila je Gregurović Šanjug.

Važno je da se djeca u tom slučaju obrate stručnim službama u školama i svojim roditeljima, nakon toga tu su i Zavod za socijalnu skrb, Obiteljski centar te Dom Novi početak koji će pokrenuti i savjetovalište za žrtve nasilja.

tklopotan / www.sjever.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.