Now Reading:
Na gradskom natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa učenici iz sedam varaždinskih osnovnih i srednjih škola – Bosilj: Humanost je jedna od najvažnijih ljudskih osobina
Full Article 2 minutes read

Na gradskom natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa učenici iz sedam varaždinskih osnovnih i srednjih škola – Bosilj: Humanost je jedna od najvažnijih ljudskih osobina

U varaždinskoj V. osnovnoj školi u subotu je u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Varaždin održano gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa na kojem su sudjelovali učenici I. osnovne škole, VI. osnovne škole, Osnovne škole Vidovec, Osnovne škole Sračinec i Osnovne škole Šemovec kao podmladak Crvenog križa te učenici srednje Gospodarske škole i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole kao mladež.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj pozdravio je natjecatelje i prigodno im se obratio, zajedno s organizatorima i domaćinima, ravnateljicom GDCK Varaždin Sandrom Mintas, predsjednicom Skupštine GDCK Varaždin Brankom Rodek i ravnateljicom V. osnovne škole Nikolinom Kovačić.

-Crveni križ čiji ste članovi je humanitarna organizacija, a humanost je jedna od najvažnijih ljudskih osobina. Znanje koje ste stekli i koje ćete još steći je izuzetno vrijedno, ali nadam se da će u vašem životu biti rijetke situacije kada ćete ga morati upotrijebiti. Prema primjeru nedavnih potresa u Turskoj, ali i brojnih drugih nedaća u kojima se možemo zateći vidimo koliko je korisno i važno kad znaš kako reagirati i kako nekome pomoći. Želim vam puno uspjeha, da se najbolji od vas plasiraju dalje i predstavljaju naš grad i županiju i na državnom natjecanju – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Prvo mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa VI. osnovne škole s mentoricom Valentinom Lukić, a u kategoriji mladeži ekipa Gospodarske škole s mentorom Tomislavom Vusićem.

Natjecanje se odvija na tri razine i to gradskoj, međužupanijskoj i državnoj, a provjerava se teorijsko znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu te znanja i vještine iz pružanja prve pomoći. Znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama.

Cilj natjecanja je motivirati mlade za humanitarno djelovanje u zajednici, stvaranje osjećaja solidarnosti i formiranje stavova o potrebi odgovornog ponašanja prema sebi i drugima. Natjecanja mladih HCK održavaju se od 1996. godine i na njima je do sada sudjelovalo više od 120 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola.

www.sjever.hr
05.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.