Now Reading:
Župan i Vincelj na aktualcu opet o cestama, Kolar poručio mladom skupštinaru – riješit ćemo vaših 50 nijansi sivih koje ste nam pokazali na fotografijama
Full Article 5 minutes read

Župan i Vincelj na aktualcu opet o cestama, Kolar poručio mladom skupštinaru – riješit ćemo vaših 50 nijansi sivih koje ste nam pokazali na fotografijama

Održana je nova sjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije i novi aktualac, a koji je bio prepun pitanja s područja komunalija, ali i zdravstva.

Otvorio ga je nezavisni Romeo Vincelj koji je župana Kolara ponovo pitao o županijskim cestama odnosno o njihovom stanju. Točnije zanimala ga je gradnja nove ceste u Radoboju. Njegovo pitanje glasilo je: “Zbog čega se radi kružno raskrižje kod crkve u Radoboju, vrijednosti nešto više od pola milijuna kuna, iako su na toj lokaciji dvije županijske ceste koje su u dobrom stanju. Koji je opravdan razlog za tu investiciju – zapitao je Vincelj?”

Kolar je odgovorio da nema te županije, zemlje, u kojoj prometnice nisu u različitom stanju, od odlično uređenih do onih koje nisu u jako dobrom stanju. Konkretno za Radoboj je rekao da je bio prisutan razgovoru kada su bivši ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj (otac skupštinara koji je postavio pitanje op.a.) i još uvijek aktualni načelnik Radoboja Anđelko Topolovec razgovarali o izgradnji upravo prometnice koja se sada gradi, a koju je spomenuo Romeo Vincelj. Dodao je kako je sadašnji ravnatelj ŽUC-a Sirovec samo naslijedio taj posao.

Kolar je najavio i skora velika ulaganja u obnovu cesta preko MPO-a i dijelom kredita, vrijedna gotovo 100 milijuna kuna. No, dodao je, i tada će se i dalje naći dio cesta koje neće biti u jako dobrom stanju.

Nakon Vincelja, HDZ-ovu Anu Kruhak zanimalo je što sve županija radi kako bi zadržala liječnike na području županije?

Kolar je odgovorio da je u ovom trenutku 95 specijalizacija u tijeku te da je za još 25 njih raspisan natječaj. Također, stipendira se studiranje medicinskih znanosti kao deficitarnog zanimanja. Naglasio je i kako je Županija već prije sedam godina počela razmišljati o tom problemu, kako bi se osigurao broj liječnika odnosno djelatnika s područja zdravstvene zaštite.

Doduše naveo je i niz problema posebno s područja primarne zdravstvene zaštite, zbog čega se gotovo svi dijelovi Hrvatske susreću s problemom manjka liječnika. Također, i Europska unija ima taj problem a dio zemalja ga rješava tako da daju ozbiljne ponude našim liječnicima dok su još na studiju, rekao je Kolar.

Proširio je svoj odgovor i na najavu reforme zdravstvenog sustava dodajući da kada država posloži cijeli sustav, on duboko vjeruje da županije mogu bolje njime upravljati, nego što će s upravljati s nacionalne razine.

Od mjera za poboljšanje položaja liječnika najavio je subvencioniranje kredita, kao i režijskih troškova te pomoć kod putnih troškova kao i, dodao je, još poneke sitne detalje.

– Ni u jednom trenutku nismo sjedili skrštenih ruku. Razgovarat ću o ovome na kolegiju gradonačelnika i načelnika – najavio je Kolar dodajući da će se vidjeti i oko stanova za liječnike. Mjere će se uskoro predstaviti, a već je sada najavio da će iznos biti oko 3 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Ljubicu Jembrih (HDZ) zanimalo je koliko nedostaje liječnika opće prakse u domovima zdravlja, na što je dobila odgovor da nedostaje 10 timova na području županije.

Nezavisni Viktor Šimunić govorio je o “staroj zagorskoj” po kojoj, prema njegovim riječima, dnevno prođe 12 tisuća vozila, a gdje se u posljednjih desetak godina dogodila 321 prometna nesreća. Želi nastaviti inicijativu koja bi rezultirala uređenjem te prometnice i da se sazove novi sastanak. Ukoliko se ne odazove Zagrebačka županija, pozvao je župana da Krapinsko – zagorska županija krene u uređenje svojeg dijela te prometnice.

Kolar se zahvalio na inicijativi ističući da u ovom trenutku nema u ovogodišnjem programu Hrvatskih cesti novca za sanaciju prometnice na području Krapinsko – zagorske županije, iako su oštećenja evidentna. Nada se da postoji mogućnost da se uvrsti u program prilikom rebalansa proračuna.

Reformista Davor Kljak pitao je kakva je situacija obnova šteta od potresa odnosno što je županija poduzela odnosno što će poduzeti u preostala tri mjeseca i nekoliko dana da se sredstva iskoriste?

U odgovoru je Kolar kazao da ni on osobno nije zadovoljan postignutim. Doduše, kazao je Kolar, bivši ministar Paladina donio je iskorak, a sada i novi ministar Bačić ali to za ljude koji nisu u svojim kućama nije dovoljno. Za sada je 15 kuća u KZŽ srušeno, za osam je osigura početak gradnje.

Do sada je ministarstvo donijelo 67 odluka po raznim zahtjevima, županija je platila svoj udio za tri oštećenika dok je Fondu za obnovu u prošloj godini plaćeno milijun i 72 tisuće kuna za obavljanje poslova. Što se tiče sredstava iz Fonda solidarnosti koji se odnose na prometnice dobivena su značajna nova sredstva u iznosu od 15 milijuna eura.

Sanirat ćemo klizišta i cesta u vrijednosti 62 milijuna kuna te s još 30 dodatnih milijuna kuna iz kredita – zaključio je Kolar.

skalajdzija /www.sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.