Now Reading:
Međimurska županija kao lider zelene tranzicije – Posavec: Bitno je da imamo što više parkova i sadržaja na otvorenom da nam Međimurje bude “zeleno” u pravom smislu riječi
Full Article 5 minutes read

Međimurska županija kao lider zelene tranzicije – Posavec: Bitno je da imamo što više parkova i sadržaja na otvorenom da nam Međimurje bude “zeleno” u pravom smislu riječi

U maloj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni “zeleni projekti” Međimurske županije i Grada Čakovca za koje su odobrena sredstva na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako je na samom početku pojasnila pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Anita Perešin, klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo susreće kada govorimo o kvaliteti života i trend u svijetu je razvoj zelene tranzicije i razvoj zelene infrastrukture, a u svemu tome Međimurska županija pokazala se kao predvodnik u Hrvatskoj. Dodala je i da se lokacije predviđene za ozelenjivanje nalaze u gusto naseljenim područjima koje lokalno stanovništvo koristi ili za šetnje ili za boravak na otvorenom.

Ravnateljica REDEA-e Sandra Polanović Marinović kazala je kako s županijom i drugim jedinicama lokalne samouprave rade od same razrade ideja projekata, a s nekima samo nadziru projekte kako bi vidjeli da li su usklađeni s natječajima. Kako je Marinović rekla dosta se priča o zelenom i digitalnom koji je obavezan doprinos koji se mora prikazati u svakom projektu koji je financiran iz novog financijskog razdoblja.

Voditeljica projekata, Sandra Majsen istaknula je kako su u prijavi projekata bili izuzetno brzi pa su tako već sljedećeg dana od same objave natječaja, prijavili dva projekta za Međimursku županiju.

– Specifično je bilo da je Županija mogla prijaviti samo one površine koje su u njenom vlasništvu, tako da nažalost nismo mogli prijaviti prostor oko ekonomske škole i gimnazije gdje ima jako puno prostora za ozelenjivanje – rekla je Majsen te pojasnila kako aktivnosti koje su predviđene ovim projektima obuhvaćaju razvoj zelene infrastrukture i formiranje novih zelenih površina, zatim povećanje površina pod krošnjama kako bi se osigurala hladovina, izgradnja pješačkih staza uz sađenje drvoreda te izgradnja sigurnih točaka odnosno skloništa od toplinskih valova, na kojima će biti osigurane vodene prskalice kako bi se građanima što više omogućilo boraviti na otvorenom.

Konferenciji za medije prisustvovao je i međimurski župan Matija Posavec koji je tom prilikom napomenuo kako se Županija trenutno nalazi u turbulentnom razdoblju korištenja šansi i prostora koji su u natječajima za korištenje EU sredstava. Istaknuo je kako uz sva ulaganja vode brigu i o parkovnoj infrastrukturi i o svim sadržajima za koje se smatra da daju jednu kvalitetu života.

– Napravili smo knjižicu Plana razvoja do 2027. godine koja daje jednu viziju Međimurja – dodao je župan.

Ono što je važno za Međimurje, naglasio je, da ono ima što više parkova, što više sadržaja na otvorenom i da Međimurje u pravom smislu riječi bude “zeleno”. U skladu s time prijavljena su i dva projekta koja su vezana uz Grad Čakovec, a to je uređenje parka na prostoru vojarne, uređenje parka ispred bivših zgrada Doma zdravlja odnosno Doma za starije i nemoćne osobe kao i uređenje lokacije u Frkanovcu na Matulovom gruntu.

– Ova dva projekta odobrena su nam u iznosu od 7 milijuna kuna – kazao je župan Posavec dodavši kako Županija sufinancira svega 20% sredstava dok preostalih 80% financira EU.

Župan je pojasnio i kako su u izradi projektne dokumentacije za zelenu oazu Čakovca te će taj park biti najveći park u ovom djelu Hrvatske.

– Uz sve ovo revitaliziramo stari park Zrinski kroz projekt EKO Brigde, a uz to će biti rekonstruirano i parkiralište koje se nalazi uz samu palaču. Isto tako Županija je preuzela projekt sanacije željezničkog kolodvora Buzovec koji ćemo realizirati s učenicima čakovečke Gospodarske škole – ustvrdio je župan Posavec.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini je pak zahvalila Međimurskoj županiji što prepoznaje Čakovec kao središte županije te podržava Grad u svim aktivnostima i željama da se građanima omogući što bolji život.

– S obzirom na godine koje su iza nas i na porast visokogradnje stambenih blokova smatram da je priča o zelenoj infrastrukturi ona koja nedostaje našem gradu i koja se mora otvoriti u 2023. i 2024. godini. Tako je uz Međimursku županiju i Grad Čakovec prijavio formiranje novih zelenih nasada te smo prošli tjedan potpisali ugovor s Fondom za zaštitu okoliša za sadnju novih tisuću stabala uz koju će se riješiti i sanacije pojedinih pješačko – biciklističkih staza. Ugovor je vrijedan oko 150 tisuća eura i idemo u nove nasada te ćemo ozeleniti ulaze u grad – rekla je Cividini istaknuvši kako su na natječaj Zelena Hrvatska prijavljena i dva parka – jedan na području Martana dok se druga zelena površina nalazi iza baptističke crkve.

– Vjerujemo da ćemo dobiti određena sredstva i da će ti stambeni blokovi dobiti svoje zelene površine. Paralelno s njima uredit će se i dječja igrališta, kojih na području grada imamo 69, ali nedostaje nam još novih i vjerujemo da ćemo na taj način obogatiti sreću naših mališana. Isto tako, ovih dana započet će dogradnja dječjeg vrtića Cvrčak, a završeni su i projekti za dogradnju DV Cipelica te se počinje izrađivati i novi projekt za vrtić Jug – najavila je gradonačelnica Cividini.

jmiklauzic/www.sjever.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.