Now Reading:
Kako li će ovo završiti? EU tužitelji u Hrvatskoj istražuju 23 slučaja teška 313 milijuna eura
Full Article 2 minutes read

Kako li će ovo završiti? EU tužitelji u Hrvatskoj istražuju 23 slučaja teška 313 milijuna eura

Ured europskog javnog tužitelja – EPPO, objavio je godišnje izvješće o svom radu u kojem je prikazan i rad EPPO-a po zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Kako se navodi u izvješću, Ured europskog javnog tužitelja otvorio je lani u Hrvatskoj 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s EU novcem teške 313.6 milijuna eura, donosi Index. Radi se uglavnom o istragama zlouporabe sredstava iz EU fondova i državnog proračuna, manipulacija tijekom javne nabave i korupcije.

U izvješću se navodi kako je podignuto osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda. Prema nalogu EPPO-a, tijekom 2022. blokirana je imovina u vrijednosti od oko 400 tisuća eura.
Ranije se pisalo o tome da je Hrvatska obuhvaćena i najvećom istragom pokrenutom nakon operacije Admiral, u kojoj se sumnja na štetu veću od 2.2 milijarde eura kroz utaju PDV-a.

U izvještaju je navedeno da se vodi šest postupaka u Hrvatskoj zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Još sedam ih se povezuje s novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, dok se jedan odnosi na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku, piše Index.
Lani je Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj dobio četiri prijave od tijela Europske unije, 17 od građana i 29 od nacionalnih tijela, a jedan je postupak pokrenut po službenoj dužnosti.

sjever.hr/index.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.