Now Reading:
Kako li će ovo završiti? EU tužitelji u Hrvatskoj istražuju 23 slučaja teška 313 milijuna eura
Full Article 2 minutes read

Kako li će ovo završiti? EU tužitelji u Hrvatskoj istražuju 23 slučaja teška 313 milijuna eura

Ured europskog javnog tužitelja – EPPO, objavio je godišnje izvješće o svom radu u kojem je prikazan i rad EPPO-a po zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Kako se navodi u izvješću, Ured europskog javnog tužitelja otvorio je lani u Hrvatskoj 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s EU novcem teške 313.6 milijuna eura, donosi Index. Radi se uglavnom o istragama zlouporabe sredstava iz EU fondova i državnog proračuna, manipulacija tijekom javne nabave i korupcije.

U izvješću se navodi kako je podignuto osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda. Prema nalogu EPPO-a, tijekom 2022. blokirana je imovina u vrijednosti od oko 400 tisuća eura.
Ranije se pisalo o tome da je Hrvatska obuhvaćena i najvećom istragom pokrenutom nakon operacije Admiral, u kojoj se sumnja na štetu veću od 2.2 milijarde eura kroz utaju PDV-a.

U izvještaju je navedeno da se vodi šest postupaka u Hrvatskoj zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Još sedam ih se povezuje s novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, dok se jedan odnosi na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku, piše Index.
Lani je Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj dobio četiri prijave od tijela Europske unije, 17 od građana i 29 od nacionalnih tijela, a jedan je postupak pokrenut po službenoj dužnosti.

sjever.hr/index.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.