Now Reading:
INVESTICIJA VRIJEDNA VIŠE OD 3 MILIJUNA EURA U varaždinskoj bolnici uskoro počinje s radom objedinjeni hitni prijem
Full Article 4 minutes read

INVESTICIJA VRIJEDNA VIŠE OD 3 MILIJUNA EURA U varaždinskoj bolnici uskoro počinje s radom objedinjeni hitni prijem

Velik, značajan i iznimno vrijedan projekt – izgradnja nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema  u Općoj bolnici Varaždin, u koji je uloženo 3,1 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europske unije i proračuna Varaždinske županije, uspješno je realiziran.

Budući da je pri kraju postavljanje medicinske i druge opreme, a Županijska skupština je donijela odluku o proširenju djelatnosti OBV, objedinjeni hitni bolnički prijem uskoro će početi s radom, što su u srijedu najavili župan Anđelko Stričak i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

Župan je podsjetio da se zdravstvo Varaždinske županije gradi kroz tri mjere.
-Prva mjera se odnosi na izgradnju i uređenje prostora, druga na nabavu potrebnih medicinskih i dijagnostičkih aparata i uređaja, a treća je mjera da se omoguće zainteresiranim liječnicima specijalizacije i edukacije. Trenutačno, kada zbrojimo sve naše zdravstvene ustanove, imamo 146 mladih liječnika na specijalizacijama, a od toga se 115 odnosi na Opću bolnicu Varaždin. U ovoj godini pripremaju se još 54 specijalizacije od kojih će 34 biti vezane za Opću bolnicu Varaždin – rekao je Stričak.

Najavio je kako će u krugu bolnice za nekoliko mjeseci niknuti novo gradilište jer će početi izgradnja Centralnog operacijskog bloka.
-Naravno da sve to remeti normalnu radnu atmosferu, ali nakon što se započne s izgradnjom Centralnog operacijskog bloka i nakon što vidimo na koji način će izvođač radova osigurati gradilište, odnosno iz kojih smjerova će voziti potreban građevinski materijal, prići ćemo izgradnji potrebnih parkirališnih mjesta. To je proces koji će trajati i trebat će dvije godine da se sve to izgradi i završi, stoga pozivam sve na strpljenje. Vjerujem da mi to možemo, da ćemo u svemu tome uspjeti i za dvije godine imat ćemo suvremeno opremljenu bolnicu s uređenim okolišem – zaključio je župan Stričak.

U OHBP-u će biti smješteni hitni prijemi šest odjela: interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije.
-U središtu će biti pacijenti koji više neće ići iz jedne u drugu zgradu. Kad će objedinjeni bolnički hitni prijem početi s radom, hitni pacijenti se više neće javljati na šest različitih mjesta u Bolnici. Dakle, umjesto u zgrade kirurgije, interne ili neurologije, doći će u ovaj novi objekt. U OHBP-u će raditi liječnici – kirurzi, internisti, neurolozi, okulisti, urolozi, otorinolaringolozi, radiolozi i prvostupnici radiološke tehnologije, svi specijalizanti Opće bolnice Varaždin, medicinske sestre i tehničari, administratori, spremačice i pomoćno osoblje – nosači. Budući da su dežurstva liječnika i dosad bila organizirana putem hitnim ambulanti, sada je novo to što će se dežurstava odvijati u zajedničkom prostoru zgrade objedinjenog hitnog prijema – rekao je ravnatelj Poljak.
Napomenuo da hitni prijemi tri odjela – Pedijatrije, Psihijatrije i Ginekologije – neće biti u objedinjenom hitnom prijemu zbog specifičnosti tih odjela, nego će se pacijenti i dalje zaprimati unutar tih odjela.

Podsjetio da je da je za novu zgradu objedinjenog hitnog bolničkog prijema još prošle godine ishođena uporabna dozvola, kao i za susjednu zgradu dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije.
– Prošle godine je počelo opremanje medicinskom i svom drugom potrebnom opremom, a istovremeno se pribavljaju sve potrebne suglasnosti i rješenja. Županijska skupština je jučer jednoglasno donijela odluku o proširenju djelatnosti Opće bolnice Varaždin, tako da se sada pribavljaju suglasnost potrebne za početak rada, o čemu će građani Varaždinske županije biti redovito obavještavani – rekao je Poljak dodavši da je riječ o periodu od najviše mjesec i pol dana.

Kako će izgledati prijem u novoizgrađenom objektu, objasnila je Nevenka Ivek, glavna sestra OHBP-a.

-U objedinjeni hitni prijem bolesnici mogu doći na dva načina. Jedan od njih je da dođu s uputnicom svog obiteljskog liječnika koji je procijenio da pacijentu treba hitni pregled specijalista u bolnici, neovisno radi li s o kirurgu, internistu ili neurologu – kazala je Ivek.

Drugi je način dolaska pacijenata bez uputnice.
-Ukoliko je pacijent procijenio da je njegovo stanje toliko hitno da ne može gubiti vrijeme na odlazak svom liječniku obiteljske medicine, doći će u OHBP. Znači, ako ste pali i mislite da ste slomili podlakticu, tada je nepotrebno ići svom obiteljskom liječniku jer će vas ovdje odmah pregledati kirurg – objasnila je Ivek.

Naglašeno je da će projekt “Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin”, koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, biti završen u roku. Isto tako, u roku će biti završen i projekt izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije, čija je vrijednost gotovo 7 milijuna eura, a u kojem se trenutno privodi kraju opremanje.

a.kučić/sjever.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.