Now Reading:
ZA SVAKU POHVALU Općina Jesenje među rekorderima u izdvajanju za dječje vrtiće
Full Article 2 minutes read

ZA SVAKU POHVALU Općina Jesenje među rekorderima u izdvajanju za dječje vrtiće

Općina Jesenje u samom je vrhu među općinama kada je riječ o izdvajanju sredstava za dječje vrtiće. Rekorder je Primorski Dolac s gotovo 80 posto proračuna, a Jesenje odmah iza, sa 72 posto.

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna općine su u 2021. (podaci za 2022. još nisu dostupni) za predškolski odgoj osigurale 749,5 milijuna kuna, piše portal Načelnik. Gledajući po udjelu proračunskog izdvajanja za vrtiće dio općina uvelike nadmašuje i same gradove. Maksimalna izdvajanja za predškolski odgoj u vodećim gradovima kreće se, naime,  od 25 do 29 posto proračuna, dok dvije općine za vrtiće izdvajaju gotovo 80 posto proračuna! Kod šest općina sredstva za vrtiće u proračunu su bila veća od 50 posto, kod osam između 40 i 50 posto, kod 17 između 30 i 40 posto, 24 između 20 i 30 posto, dok ih je najviše s izdvojenih 10 do 20 posto.

Općina Jesenje imala je u 2021. godini najviše izdvojenih sredstava iz proračuna za predškolski odgoj po djetetu koje je boravilo u vrtiću, 746,9 tisuća kuna. Općini je za izgradnju dječjeg vrtića odobrena potpora u iznosu od 7,4 milijuna kuna kroz program ruralnog razvoja. Kako piše u Demografskim mjerama Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Općina prvo dijete u vrtiću sufinancira s 50% cijene vrtića, drugo 70% a za treće puni iznos cijene vrtića, donosi portal Načelnik.

foto: ilustracija (arhiva)
sjever.hr/nacelnik.hr
26.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.