Now Reading:
Brojna poznata lica na premijeri predstave „Majka Hrabrost i njezina djeca” – stigla i ministrica
Full Article 3 minutes read

Brojna poznata lica na premijeri predstave „Majka Hrabrost i njezina djeca” – stigla i ministrica

U varaždinskom kazalištu sinoć je izvedena prva ovogodišnja dramska premijera, predstava „Majka Hrabrost i njezina djeca”, u režiji Krešimira Dolenčića, a uz čelne ljude Varaždinske županije i Grada Varaždina, na premijeru je stigla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te brojna poznata lica.

Riječ je o prvoj ovogodišnjoj dramskoj premijeri koja je na Velikoj sceni varaždinskog HNK izvedena u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Kazališta Marina Držića u Dubrovniku.

Ministrica Obuljen Koržinek uoči premijere istaknula je da pozdravlja ambiciozni projekt intendantice varaždinskog HNK Senke Bulić, kao i činjenicu da radi u koprodukcijama.

-Mislim da je vrlo brzo pokazala tu svoju energiju, otvorenost, uključila se u KHNK, naš Konzorcij nacionalnih kazališta. Veseli me da će u sljedećim tjednima već početi gostovanja i ovdje dolazi riječko kazalište s Plamtećom vodom, svojom baletnom uspješnicom – rekla je Obuljen Koržinek istaknuvši zadovoljstvo što su svi intendanti prepoznali novu platformu kroz koju će publici dati puno više sadržaja nego što je do sada bio slučaj.

Intendantica Bulić naglasila je kako je riječ o velikom antiratnom komadu zbog čega je aktualan.

-Ovo je fantastična tema, imamo velikog redatelja Dolenčića i glumicu Ljiljanu Bogojević koja je rođena za taj komad te Hanu Hegedušić koja je fantastična, kao i svi ostali glumci koji mogu nositi taj težak i intelektualni komade – rekla je Bulić.

Redatelj Dolenčić kazao je kako mu je ideja o tome da predstavu ‘Majka Hrabrost i njezina djeca’ treba izvesti u varaždinskom HNK pala na pamet već ranije.

-Zašto? Jer imaš Ljiljanu Bogojević u kazalištu. Treba biti velika, jaka osobnost koja može iznijeti jednu od najžešćih ženskih uloga u dramskoj literaturi 20. stoljeća – rekao je Dolenčić.

Glavnu ulogu Mutter Courage utjelovila je Ljiljana Bogojević uz koju u predstavi glume i Marinko Leš, Zdeslav Čotić, Dea Presečki, Robert Plemić, Barbara Rocco, Hana Hegedušić, Branimir Vidić, Filip i Nikša Eldan te Mladen Jerneić Grof Erdödy. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Martina Ptičar, a glazbeni voditelj Ivan Josip Skender.

Premijeri su nazočila brojna lica iz društvenog, političkog i kulturnog života, između ostalog i saborski zastupnici Damir Habijan i Barbara Antolić Vupora, varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj te bivši hrvatski nogometni reprezentativac Niko Kranjčar i glumica Zrinka Cvitešić.

Reprizne izvedbe predstave na rasporedu su u subotu i nedjelju od 19.30 sati.

sjever.hr
25.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.