Now Reading:
Varaždinska županija s partnerima iz sedam država razvija sustav za rano upozoravanje na poplave, potrese i druge katastrofe
Full Article 2 minutes read

Varaždinska županija s partnerima iz sedam država razvija sustav za rano upozoravanje na poplave, potrese i druge katastrofe

Varaždinska županija bila je organizator međunarodne konferencije i seminara za prijenos znanja u okviru INTERREG projekta „TransCPEarlyWarning“, br. 979.

Glavna zadaća projekta je unaprijediti sustave civilne zaštite u zemljama Jadransko – jonske regije, koje su izložene sličnim rizicima, a to su  Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, na način da se umreže i usklade procesi prijenosa podataka u sustavima za rano upozoravanje.

Kako bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvijena je testna platforma za rano upozoravanje. Platforma je testirana u svih sedam zemalja partnera, a analiza dobivenih podataka služi kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake iz područja civilne zaštite i sigurnosti, koji su iz svoje perspektive govorili o ulozi i važnosti sustava za rano upozoravanje u smislu dobivanja pravovremene informacije u zaštiti ljudskih života i materijalne i kulturne baštine.
Posebno su bile interesantna predavanja stručnjaka iz RACVIAC-a, DHMZ-a, Hrvatskih voda, Glavnog centra obrane od poplava, HEP proizvodnje i Sveučilišta iz Ljubljane, u kojima su prikazani načini korištenja podataka, predviđanja i izrade upozorenja za sustave ranog upozoravanja.

Inače, sve prisutne predavače i sudionike međunarodne konferencije uvodno je pozdravila pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić koja je ujedno i zamjenica načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stara kraljevska  prijestolnica Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

sjever.hr
24.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.