Now Reading:
Očuvanje povijesti: završena je obnova potresom oštećenog Dvorca Kulmer u Krapini vrijedna preko 6,5 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

Očuvanje povijesti: završena je obnova potresom oštećenog Dvorca Kulmer u Krapini vrijedna preko 6,5 milijuna kuna

Dvorac Kulmer u Velikoj Vesi u kojem je smješten Sabirni arhivski centar Krapina, pretrpio je značajna konstrukcijska oštećenja za zagrebačkog, a naknadno i petrinjskog potresa. Ministarstvo kulture i medija osiguralo je sredstva potrebna za konstrukcijsku obnovu putem programa provedbe mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije koji se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Ubrzo nakon sklapanja ugovora o osiguranju sredstava s Ministarstvom kulture i medija u srpnju 2021. godine Hrvatski restauratorski zavod izradio je elaborat za konzervatorsko-restauratorske istražne radove za dvorac Kulmer, ugovoreni projektanti i izvođači zatim su započeli radove u veljači 2022. godine, da bi godinu dana poslije konstrukcijski radovi bili dovršeni.

Ukupni troškovi za konstrukcijsku obnovu iznosili su 6,5 milijuna kuna, a u stopostotnom su iznosu osigurana iz Fonda solidarnosti.

Riječ je o kasnorenesansnom zdanju formiranom tijekom 17. stoljeća kao jednokatna građevina s četiri krila te unutarnjim četverokutnim dvorištem uokvirenim arkadnim hodnicima. I danas je očuvan njegov volumen, prostorni koncept i konstruktivni elementi.

U njegovom dvorišnom prostoru ističe se glavni portal historicističkog oblikovanja koji potječe iz kraja 19. stoljeća, na čijem se zabatu nalazi grb tadašnjih vlasnika, obitelji Kulmer po kojoj dvorac danas nosi ime. Pripada skupini kasnorenesansnih nizinskih dvoraca koji su tijekom vremena prilagođavani potrebama i načinu života vlasnika te predstavlja svjedočanstvo o načinu života najvišeg staleža ondašnjeg društva.

Sabirni arhivski centar Krapina koji djeluje u dvorcu Kulmer obavlja arhivsku djelatnost u nadležnosti Državnog arhiva u Varaždinu te čuva oko 2400 d/m arhivskog gradiva iz vremena od polovice XIX. stoljeća do danas.

www.sjever.hr / min-kulture.gov.hr
24.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.