Now Reading:
RAZMJENA ISKUSTVA Budući park prirode i Centri izvrsnosti glavne teme sastanka ličko-senjskog i varaždinskog župana
Full Article 3 minutes read

RAZMJENA ISKUSTVA Budući park prirode i Centri izvrsnosti glavne teme sastanka ličko-senjskog i varaždinskog župana

U posjet Varaždinskoj županiji u srijedu je stiglo izaslanstvo Ličko-senjske županije predvođeno županom Ernestom Petryem koji je s domaćinom, županom Anđelkom Stričakom i suradnicima održao radni sastanak. U fokusu sastanka bila je suradnja ove dvije županije u području obrazovanja i zaštite okoliša.

Prije samog sastanka, posjet je na inicijativu župana Petryja započeo kod spomenika poginulim varaždinskim policajcima u Domovinskom ratu s obzirom da je na području Ličko – senjske županije tijekom Domovinskog rata boravila specijalna jedinica policije Rode, a dva su pripadnika na tom području, nažalost, i smrtno stradala.

-Našim smo gostima prezentirali i naše centre izvrsnosti, koje ćemo i obići, a imali smo priliku čuti i njihova iskustva vezano uz zaštitu okoliša. Naime, na području njihove županije nalaze se tri nacionalna parka koja imaju daleko veći status ili kategoriju zaštite od parka prirode. A upravo je cilj naše Županije, u suradnji s Krapinsko – zagorskom, da Ivančicu, Strahinjčicu, Ravnu i Maceljsku goru zaštitimo oznakom parka prirode. Vjerujemo da će nam ta iskustva kojima raspolaže Ličko – senjska županija uvelike pomoći kako bi taj prostor zaštitili i kako bi tamošnje stanovništvo moglo imati koju kunu koristi od svega toga – izjavio je Stričak koji je prošle godine boravio u Ličko-senjskoj županiji, a sada je njegov poziv uzvratio ličko-senjski župan sa svojim suradnicima.

Župan prostorno najveće županije s tri nacionalna parka i jednim parkom prirode istaknuo je brojne osobitosti tog područja naglasivši kako puno pažnje pridaju razvoju gospodarstva.

-Koristimo fondove Europske unije, također suradnja s Varaždinskom županijom je pozitivan primjer razvoja u srednjoškolskom i osnovno školskom obrazovanju, ali i u razvoju Centara izvrsnosti. Možemo reći da smo aplicirali jako puno projekata, preko 120 projekata od kad sam župan i definitivno imamo jedan dobar razvojni potencijal jer se nalazimo na strateški dobroj poziciji – povezani smo autoputom tako da možemo reći da je budućnost naše županije definitivno dobra – rekao je Petry uvjeren u dobru suradnju s Varaždinskom županijom i razmjenu iskustava vezana za razvoj budućeg parka prirode u Varaždinskoj županiji.

Zahvalio je županu Stričaku na dosadašnjoj suradnji te svim dragovoljcima koji su bili na području Ličko-senjske županije, kao i pripadnicima SJP „Rode” od kojih su dvojica poginula na području županije. Kao još jednu dodirnu točku ovih dviju županija naveo je skrb o ukrajinskim državljanima koji su zbog ruske agresije bili primorani napustiti svoje domove, naglašavajući kako će im nastaviti pomagati sve dok rat ne završi.

Nakon sastanka župan Petry se u pratnji domaćina uputio u obilazak Centara izvrsnosti u Elektrostrojarskoj školi Varaždin kao i zaštitne radionice u sklopu Strukovne škole Varaždin.

abrkic/sjever.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.