Now Reading:
RAZMJENA ISKUSTVA Budući park prirode i Centri izvrsnosti glavne teme sastanka ličko-senjskog i varaždinskog župana
Full Article 3 minutes read

RAZMJENA ISKUSTVA Budući park prirode i Centri izvrsnosti glavne teme sastanka ličko-senjskog i varaždinskog župana

U posjet Varaždinskoj županiji u srijedu je stiglo izaslanstvo Ličko-senjske županije predvođeno županom Ernestom Petryem koji je s domaćinom, županom Anđelkom Stričakom i suradnicima održao radni sastanak. U fokusu sastanka bila je suradnja ove dvije županije u području obrazovanja i zaštite okoliša.

Prije samog sastanka, posjet je na inicijativu župana Petryja započeo kod spomenika poginulim varaždinskim policajcima u Domovinskom ratu s obzirom da je na području Ličko – senjske županije tijekom Domovinskog rata boravila specijalna jedinica policije Rode, a dva su pripadnika na tom području, nažalost, i smrtno stradala.

-Našim smo gostima prezentirali i naše centre izvrsnosti, koje ćemo i obići, a imali smo priliku čuti i njihova iskustva vezano uz zaštitu okoliša. Naime, na području njihove županije nalaze se tri nacionalna parka koja imaju daleko veći status ili kategoriju zaštite od parka prirode. A upravo je cilj naše Županije, u suradnji s Krapinsko – zagorskom, da Ivančicu, Strahinjčicu, Ravnu i Maceljsku goru zaštitimo oznakom parka prirode. Vjerujemo da će nam ta iskustva kojima raspolaže Ličko – senjska županija uvelike pomoći kako bi taj prostor zaštitili i kako bi tamošnje stanovništvo moglo imati koju kunu koristi od svega toga – izjavio je Stričak koji je prošle godine boravio u Ličko-senjskoj županiji, a sada je njegov poziv uzvratio ličko-senjski župan sa svojim suradnicima.

Župan prostorno najveće županije s tri nacionalna parka i jednim parkom prirode istaknuo je brojne osobitosti tog područja naglasivši kako puno pažnje pridaju razvoju gospodarstva.

-Koristimo fondove Europske unije, također suradnja s Varaždinskom županijom je pozitivan primjer razvoja u srednjoškolskom i osnovno školskom obrazovanju, ali i u razvoju Centara izvrsnosti. Možemo reći da smo aplicirali jako puno projekata, preko 120 projekata od kad sam župan i definitivno imamo jedan dobar razvojni potencijal jer se nalazimo na strateški dobroj poziciji – povezani smo autoputom tako da možemo reći da je budućnost naše županije definitivno dobra – rekao je Petry uvjeren u dobru suradnju s Varaždinskom županijom i razmjenu iskustava vezana za razvoj budućeg parka prirode u Varaždinskoj županiji.

Zahvalio je županu Stričaku na dosadašnjoj suradnji te svim dragovoljcima koji su bili na području Ličko-senjske županije, kao i pripadnicima SJP „Rode” od kojih su dvojica poginula na području županije. Kao još jednu dodirnu točku ovih dviju županija naveo je skrb o ukrajinskim državljanima koji su zbog ruske agresije bili primorani napustiti svoje domove, naglašavajući kako će im nastaviti pomagati sve dok rat ne završi.

Nakon sastanka župan Petry se u pratnji domaćina uputio u obilazak Centara izvrsnosti u Elektrostrojarskoj školi Varaždin kao i zaštitne radionice u sklopu Strukovne škole Varaždin.

abrkic/sjever.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.