Now Reading:
NE PIŠE NAM SE DOBRO Poskupljuje gotovo sve: “Više nikad neće biti kao 2020. godine”
Full Article 3 minutes read

NE PIŠE NAM SE DOBRO Poskupljuje gotovo sve: “Više nikad neće biti kao 2020. godine”

kozmetika

Svjedočili smo već brojnim poskupljenjima, a nova stižu već 1. ožujka. Naime, veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika.

Kako piše Index, trebalo bi poskupjeti gotovo sve – od mesa, preko toaletnog papira i banana do sokova i kave.

Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico, za RTL Danas je rekao da je „poskupljenje sigurno i na to treba računati”, a izjavu je dao i Martin Evačić, predsjednik HUP – Udruge trgovina.
-Radi se o 60-ak dobavljača – o povećanjima koja će stupiti na snagu 1. ožujka, neka će stupiti na snagu u travnju – do onda imamo najave novih cjenika – kazao je Evačić.

Novinari Indexa Evačića su nazvali za širi komentar oko povećanja cijena pa im je rekao da je iz njegove izjave ipak izvučen malo krivi zaključak.
-Poskupljenja će biti, ali ne baš takvog. Neće doći do poskupljenja svih prehrambenih proizvoda 10 posto. Neki proizvodi će poskupjeti 10 posto, neki više od 10 posto, ali neće one najbitnije živežne namirnice – rekao je te dodao kako u cjelini ne bi rekao da će košarica prehrambenih proizvoda biti skuplja više od tri do četiri posto.

Na pitanje što će točno poskupjeti odgovorio je da je to teško precizirati jer ovisi o proizvođačima.
-Prvenstveno je to roba iz uvoza, domaća proizvodnja ne bi trebala. Imamo najave oko poskupljenja prehrambene i neprehrambene industrije. Ali kupci će imati izbora. Okrenut će se brendovima koji su jeftiniji. To će očito biti neminovno – istaknuo je.
Rekao je i da ne treba očekivati povratak na stare cijene kakve su bile prije nekoliko godina.
-To nije realno. Nije realno da mlijeko košta 0.50 eura. Ili da šećer košta 0.40 eura. To više nikad neće biti. Europa je imala ogromne viškove koje je plasirala tamo gdje je našla tržište, a to je bila i Hrvatska koja ima visoku zastupljenost uvoza. Sve to se prenijelo na nerealno niske cijene. Kažem, realna cijena mlijeka je oko jednog eura, možda jeftinije za neke robne marke. Ali ta cijena će se zadržati. Nema povratka na staro – zaključio je Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina.

Komentar je Indexu dao i ekonomski analitičar Damir Novotny. Govori da je opći trend da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama i u zapadnoj Europi usporava.

-Nemoguće je da će cijene pasti na razinu iz 2020. godine, to se neće dogoditi. Hrvatska je dio europodručja, prepustila je odgovornost za borbu protiv inflacije na Europsku središnju banku, ona još uvijek ne slijedi zaoštravanje monetarne politike kao što to već radi američki FED – izjavio je Novotny.

sjever.hr/index.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.