Now Reading:
VELIKI PAD INTERESA MLADIH ZA SLUŽENJEM VOJNOG ROKA! Ministarstvo mami mlade s povećanjem naknade od 80%
Full Article 2 minutes read

VELIKI PAD INTERESA MLADIH ZA SLUŽENJEM VOJNOG ROKA! Ministarstvo mami mlade s povećanjem naknade od 80%

Oružane snage Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane suočavaju se s velikim padom interesa mladih za vojni poziv. Iz tog razloga, svi mladići i sve djevojke koje se prijave dobivaju znatnu povišicu za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke.

Za sve djevojke i mladiće koji će se odlučiti na dragovoljno služenje vojnog roka, prema novom prijedlogu Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane, osigurana je naknada veća za oko 80%. Trenutna naknada za služenje vojnog roka iznosi 398,40 eura, a prema novom prijedloga ona bi sad trebala iznositi 700 eura, donosi Jutarnji.

Velika većina ročnika koji odsluže vojni rok i temeljnu obuku potpiše profesionalni ugovor te ostaje u vojsci. Stoga je povećanje naknada jedan od glavnih pokušaja da mlade privuku u Oružane snage. Uz novčanu naknadu, tijekom 40 dana služenja dobrovoljnog vojnog roka, svi ročnici imaju pravo na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, obavezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, dopust utvrđen pravilnikom u trajanju do pet dana te vojnu odoru i sportsku opremu.

Trend opadanja prijava za dobrovoljni vojni rok započeo je 2012. godine kada je tadašnji Ministar obrane Ante Kotromanović novčanu naknadu s 2660 kuna smanjio na 1190kuna. Prošle godine su tako samo 402 ročnika završila obuku, iako se godišnje iskazuje potreba za 1000 dragovoljnih ročnika. Ovim potezom Ministarstvo obrane ima cilj preokrenuti trend i povećati broj ročnika.

FOTO ilustracija
sjever.hr/jutarnji.hr
09.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.