Now Reading:
Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini održao preko 260 savjetovanja, pripremio 70 i proveo 41 projekt za poduzetnike
Full Article 4 minutes read

Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini održao preko 260 savjetovanja, pripremio 70 i proveo 41 projekt za poduzetnike

U petak je u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini održana konferencija na temu realiziranih aktivnosti Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini s osvrtom na planove za 2023. godinu.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša na početku osvrta za 2022. godinu kazala je kako je u Inkubatoru 12 stanara koji koriste inkubacijske prostore, 11 korisnika coworking prostora, 20 članova z-MED DIH mreže. Što se zone investicije tiče razgovaralo se s 3 potencijalna investitora, odgovorilo se na 3 upita od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

-Pripremili smo 70 projekata za poduzetnike, proveli smo 41 projekt za poduzetnike i odradilo smo 260 savjetovanja – rekla je Matuša dodavši kako se izradio i Strateški plan razvoja do 2027. godine.

Za aktivnosti koje su odrađene unutar Inkubatora Matuša je istaknula kako su aktivirali dodatnih pet prostora u Centru Bračak i uvedena je nova usluga Digitalni inovacijski HUB za zdravlje koji okuplja 20 partnera. Zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom pokrenut je prvi poduzetnički program za zagorske srednjoškolce “Kreiraj svoju budućnost” koji je uključio 39 srednjoškolaca iz svih sedam srednjih škola. Kroz ovaj projekt oni razvijaju kroz pet mjeseci svoje poduzetničke ideje i najbolji će biti nagrađen s 1500 eura.

-Od projekata koji su završeni to su BAIF kroz koji je uključeno 28 startupova, TECH BOOST putem kojega su 3 startupa bila na regionalnom natjecanju u Sarajevu. U okviru Saveza Alpe Jadran pokrenuli smo umrežavanje startupova iz Hrvatske i Slovenije te smo održali dva događanja na kojima je bilo preko pedeset sudionika. Održana je i HEALT IT akademija na koju je upisano 20 polaznika te smo sudjelovani u Konferenciji Žene i poduzetnišvo – rekla je direktorica Inkubatora.

Matuša se osvrnula na rad WBAIF ureda koji je za cijelu Hrvatsku održao Međunarodni investicijski tjedan gdje je Inkubator bio jedan od 60 organizatora u svijetu i bili su među pet najboljih organizatora.

Što se tiče pripreme i provedbe projekata Poduzetnički centar je za poduzetnike pripremio 25 projekata ukupne vrijednosti 37,4 milijuna eura, a za ruralni razvoj 45 projekata ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura. Proveli su 3 projekta za poduzetnike ukupne vrijednosti 4,9 milijuna eura i u ruralnom razvoju 38 projekata ukupne vrijednosti 4,1 milijun eura.

Ukupni poslovni prihodi Poduzetničkog centra realizirani su u iznosu od 432,8 milijuna eura od čega su sredstva Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 167,9 milijuna eura, a ukupni poslovni rashodi realizirani su u iznosu od 431,5 milijuna eura.

Što se tiče 2023. godine Matuša je rekla kako i dalje ostaju podrška za pripremu projekata, prvenstveno financiranih iz europskih fondova za poduzetnike i poljoprivrednike, ali isto tako i kontakt točka za korištenje svih nacionalnih sredstava potpore koje poduzetnici i poljoprivrednici mogu koristiti.

-Neki stanari već navršavaju tri godine i prema pravilniku o poslovnoj podršci, spremni su napustiti inkubatorski prostor tako da nam se oslobađaju prostori za naše nove poduzetnike početnike koji trebaju pomoć pri pokretanju svog poslovanja. Poduzetnički centar je nositelj Konzorcija Sprint. To je konzorcij koji okuplja 13 poduzetničkih i potpornih institucija i fakulteta s područja cijele sjeverne Hrvatske, a osmislit će inkubatorski i akceleratorski program koji će se ponuditi poduzetnicima početnicima. Troškovi za poduzetnike bit će pokriveni sredstvima koje će dodijeliti HAMAG BICRO – dodala je Matuša.

Direktorica je napomenula kako u ovoj godini žele pokrenuti specijaliziranu investicijsku konferenciju koja će pratiti aktivnosti namijenjene poduzetnicima početnicima, startupovima i fondove rizičnog kapitala te kako se žele jače fokusirati na podršku ženama, pogotovo u tehnološkim zanimanjima.

Vezano na aktivnosti Poduzetničkog centra osvrnuo se i župan Željko Kolar naglasivši kako je prošla godina prošla prilično aktivno. Jedna od aktivnosti bilo je i svjetski kongres u Antalyji gdje je jedan od startupova iz Hrvatske osvojio prvu nagradu.

-Posebno bih naznačio Centar za robotiku i nove inovativne tehnologije kojim upravlja Srednja škola u Krapini koja ne samo da je omogućila učenicima naše Srednje škole da rade i uče u najboljim mogućim uvjetima nego i praksu radeći na profesionalnim strojevima koje koriste najveće, najuspješnije i najmodernije tvrtke – kazao je župan.

Kako je rekao župan ove godine očekuje se industrijska tranzicija za sjever Hrvatske te je za sjeverne županije osigurano 100 milijuna eura i 46 tvrtki je sudjelovalo u kreiranju industrijske politike na ovom području.

Na kraju je župan zaključio kako ih čeka jedno vrlo dinamično i izazovno vrijeme, no najbitnije je da nijedan projekt nije upitan i da nije upitno da će biti gotov na vrijeme sukladno potpisanim ugovorima .

msopek/sjever.hr 27.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.