Now Reading:
POVIJESNI USPJEH Varaždinska županija bilježi rekordne turističke rezultate – postala je cjelogodišnja destinacija poželjna i domaćim i stranim turistima
Full Article 5 minutes read

POVIJESNI USPJEH Varaždinska županija bilježi rekordne turističke rezultate – postala je cjelogodišnja destinacija poželjna i domaćim i stranim turistima

Na imanju OPG Martinčević u Općini Maruševec predstavljeni su rezultati u turizmu na području Varaždinske županije u 2022. godini.

Rezultate su predstavili, ali i najavili neke nove projekte zamjenica župana Silvija Zagorec i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, a predstavljanju rezultata su nazočili i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša kao i Tanja Martinčević, vlasnica OPG Martinčević.

Mališ je istaknuo kako je prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2022. godine na području Varaždinske županije ostvareno ukupno 89.275 dolazaka (54,30 % strani i 45,70 % domaći turisti) i 206.575 noćenja (52,02 % strani i 47,60 % domaći turisti) što je 21% više dolazaka i 35% više noćenja u odnosu na 2021. godinu.

– Posebni značaj ima podatak da je ostvareni broj noćenja u 2022. godini čak za 10 % veći u odnosu na predpandemijsku i rekordnu 2019. godinu, što je svakako povijesni rezultat. Također je važno napomenuti da se nastavlja trend iz 2021. godine te broj noćenja stranih turista i u 2022. godini premašuje broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti, što je svakako zanimljiv podatak obzirom da su domaći turisti do sada uglavnom imali primat u tom segmentu. To je definitivan dokaz kako područje Varaždinske županije postaje sve zanimljivija turistička destinacija na europskoj i svjetskoj razini. Prema zemlji porijekla, najviše noćenja ostvarili su domaći turisti – 94.988 noćenja. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 24.538 noćenja, zatim iz Poljske – 10.525 noćenja, Slovenije – 8.757 noćenja, Slovačke – 6.594 noćenja, Austrije – 6.174 noćenja, a zanimljivo je da su se u prvih 6 inozemnih zemalja po prvi puta svrstali turisti iz Nizozemske sa velikih 5.236 noćenja. Slijede turisti iz Češke, Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Indije, Mađarske. S takvim brojkama moramo biti zadovoljni, a na nama je da i nadalje radimo na promociji i jačanju turizma na našem području. I ove godine nas očekuje mnogo lijepih i pozitivnih priča koje stvaraju vrijedni i marljivi djelatnici u turizmu – rekao je Mališ.

Zamjenica župana Zagorec je naznačila kako je Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice prepoznalo i odabralo temeljem provedenog javnog natječaja za sredstva turističkim zajednicama 240.000 eura za regionalnu turističku zajednicu i lokalne turističke zajednice na području cijele Varaždinske županije što daje veliki poticaj jačanju turizma na ovom području.

-Želim ovom prilikom naglasiti kako su uz dosadašnjih 6 turističkih zajednica, prošle godine osnovane i 3 nove turističke zajednice, Sjever Zagorja, Centar svijeta i Varaždinski bregi, a uz ovo povezivanje treba istaknuti i veliki broj različitih manifestacija u našoj županiji, njih 150 koje upotpunjuju turističku ponudu. Ono što treba svakako naglasiti je veliki broj različitih manifestacija u našoj županiji, njih 150 koje se događaju kroz čitavu godinu i upotpunjuju cjelokupnu turističku ponudu. Ove godine nas također očekuju veliki projekti, a svojom važnošću i veličinom tiču se turizma na našem području. Naime, uskoro prijavljujemo projekt „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“ koji se odnosi na tematske staze i šetnice u Arboretumu, zatim uskoro ide prijava na Nacionalni plan oporavka i otpornosti unutarnjeg opremanja i rekonstrukcije bazena Minerve u Varaždinskim Toplicama, projektira se Centar za posjetitelje Gaveznica-Kameni vrh, a uskoro nas očekuje i završetak Centra za posjetitelje u podrumu naše Županijske palače. Uz sve to naši gradovi i općine također prijavljuju niz programa i projekata koji su vezani za područje turizma, a uskoro slijedi i raspisivanje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za ovu godinu gdje će naglasak biti stavljen na agroturizam – rekla je zamjenica Zagorec te zahvalila svim ljudima koji neumorno rade u svojim hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, OPG-ovima, imanjima, turističkim zajednicama i općenito atraktivnim lokacijama koje Varaždinska županija nudi.

Bez čovjeka i njegove kreative te radišnosti nema ni pravog rezultata – dodala je zamjenica župana.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša izrazio je zadovoljstvo što je Turistička zajednica Varaždinske županije odlučila predstaviti rezultate turističke sezone u OPG-u Martinčević, koja u svojoj ponudi nudi personalizirani pristup i domaće proizvode, dakle sve ono što suvremeni turist traži, a turistička politika priželjkuje – spoj poljoprivrede i turizma na jednom mjestu, zeleno, autohtono, nemasovno i manje sezonalano.

– Za razvoj turizma kako u općinama i gradovima tako i u Varaždinskoj županiji izrazito su bitne mikrolokacije, odnosno OPG-ovi te njihove usluge i proizvodi. Iz tog je razloga, ali i drugih turističkih potencijala Općina Maruševec zajedno sa svojim susjednim općinama osnovala prošle godine Turističku zajednicu područja Sjever Zagorja, budući da u startu brojimo najviše ležajeva na području naše turističke zajednice, koji iz godine u godinu ostvaruju sve veći broj noćenja. Općina Maruševec je u zadnje tri godine usmjerila značajna proračunska sredstva za potpore poljoprivrednicima, OPG-ovima, gospodarstvenicima, ali i građanima za potrebna ulaganja u turističke kapacitete, a aktivno radimo na promociji i širenju tržišta za proizvode naših OPG-ova kroz organizaciju i sudjelovanje na različitim sajmovima i manifestacijama – rekao je Klapša dok je Tanja Martinčević iz OPG Martinčević istaknula kako ljubav prema poslu, ali i želja za promocijom domaćih proizvoda te zdrave i netaknute prirode dovodi do lijepih rezultata.

– Drago mi je da smo se danas imali prilike predstaviti u okviru predstavljanja rezultata u turizmu, kod nas su svi uvijek dobrodošli jer imamo mnogo toga za pokazati – zaključila je Martinčević.

www.sjever.hr
25.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.