Now Reading:
Prva beba u 2023. rođena u Varaždinskoj županiji mali je David iz Ludbrega za kojeg je Grad pripremio prigodan poklon
Full Article 2 minutes read

Prva beba u 2023. rođena u Varaždinskoj županiji mali je David iz Ludbrega za kojeg je Grad pripremio prigodan poklon

Mateja Margić, voditeljica Odsjeka za razvojne projekte i društvene djelatnosti u Gradu Ludbregu i Marta Huzjak, referentica za poslove uredskog poslovanja i arhive posjetile su obitelj prvorođene bebe u Varaždinskoj županiji u 2023. godini. Riječ je o Ludbrežaninu Davidu Šegoviću koji je na svijet odlučio stići malo ranije nego je bilo planirano, ali srećom sve je prošlo u najboljem redu. Davidovoj majci Sanji uručena je jednokratna novčana pomoć za novorođenče i prigodan poklon.

Grad Ludbreg prošle je 2022. godine povećao naknadu za novorođenčad koja je tako umjesto dotadašnjih 2000 kuna iznosila 2500 kuna. U 2023. godini novčana naknada za novorođenče iznosi 400 eura što je dodatno povećanje.

Već desetljećima demografi upozoravaju na negativne demografske trendove, a ovakav oblik pomoći roditeljima itekako je dobrodošao. Grad Ludbreg u prošloj 2022. godini zaprimio je 70 zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođenčad za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 172.500,00 kuna, odnosno 22.896 eura.

– Svjesni smo da se demografska politika ne zasniva na jednokratnoj pomoć i zato nastojimo maksimalno biti podrška obiteljima od rođenja djeteta pa tijekom cijelog obrazovanja. Prošle godine u Ludbregu je otvoren novi vrtić. Iako privatni, jednako sufinanciramo boravak djece u svim vrtićima. Naš gradski vrtić očekuje nova adaptacija i proširenje. U osnovnoj školi sjajno funkcionira produženi boravak, učenici na početku školske godine dobivaju bon za kupnju školskog pribora, za sve osnovnoškolce besplatan je i radni materijal. Stipendiramo srednjoškolce i studente – objašnjava gradonačelnik Bilić te dodaje kako uz te mjere aktivno nastoje stvarati preduvjete za poboljšanje života na području grada ulaganjem u komunalnu infrastrukturu i druge sadržaje.

– Ponosni smo što ćemo prvi u Hrvatskoj imati Newton sobe. Od iznimne nam je važnosti što smo u suradnji s norveškim partnerima uspjeli dogovoriti ovaj zanimljivi projekt koji će biti okosnica obrazovanja u STEM području i to ne samo za djecu iz Osnovne škole Ludbreg već i za djecu iz susjednih općina, ali isto tako vjerujem da je on i okosnica daljnjeg razvoja turizma – kaže gradonačelnik.

www.sjever.hr/ludbreg.hr
21.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.