Now Reading:
 Kolar poručio Habijanu da ga očekuje na saborskom odboru: “Veselim se kolegi zastupniku da vidim kako će se izvlačiti iz priče oko kamenoloma”
Full Article 4 minutes read

 Kolar poručio Habijanu da ga očekuje na saborskom odboru: “Veselim se kolegi zastupniku da vidim kako će se izvlačiti iz priče oko kamenoloma”

U kojoj je trenutno fazi donošenje odluke da se Ivančica proglasi Parkom prirode upitali su novinari župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara na konferenciji za novinare u petak na što je u startu odgovorio da osobno ne zna dokle se s tom pričom došlo na razini resornog Ministarstva, ali i da osobno priprema inicijativu odnosno odlazak do Ministarstva.

Naime, Kolar planira u drugom mjesecu inicirati sastanak s varaždinskim kolegom županom Anđelkom Stričakom da sjednu za stol s Ministarstvom i zajedno sa saborskim zastupnicima te gradonačelnicom Zlatara Jasenkom Auguštan-Pentek i gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem koji su također potpisnici inicijative kako bi iz prve ruke doznali sve pojedinosti. A kada se već govorilo o proglašenju Ivančice parkom prirode na to se nadovezala tema potencijalnog kamenoloma u Siljevcu koji se nalazi na prostoru budućeg parka prirode.

Što se tiče tog kamenoloma Kolar napominje kako je stav Krapinsko-zagorske županije o tom pitanju vrlo jasan.

-Ako moramo birati između parka prirode i kamenoloma onda nemamo o čemu razmišljati, onda je to park prirode. Ako struka, a to je prije svega nadležno Ministarstvo i nadležne agencije koje se bave zaštitom prirode kažu da je unutar parka prirode moguća gospodarska aktivnost kamenoloma koja neće štetiti flori, fauni, svemu ostalom što sadržava park prirode onda ja s tim osobno nemam problem – objasnio je naglasivši kako treće izmjene prostornog plana nisu na Županiji već odgovor na to pitanje trebaju dati nadležna Ministarstva i agencije kojima je to i posao.

-Kolega saborski zastupnik koji govori u Saboru da je ključ rukama Kolara da li će biti kamenoloma ili ne, to je pokušaj da se izvučeš iz priče u koju su te uvukli tvoji kolege iz Ministarstva, koji su bez suglasnosti KZŽ dali njima suglasnost da rade što rade, bez obzira što taj prostor nije bio u prostornom planu KZŽ. Gle čuda, sada nam Ministarstvo može izdati dozvolu za rad kamenoloma – dodao je Kolar aludirajući na saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana koji je inače inicijator da se Ivančica proglasi parkom prirode. Kolar nije štedio zastupnika Habijana i činjenicu da su dozvole za istražne radnje za potencijalni kamenolom u Siljevcu došle s nacionalne razine.

Nemojmo se igrati skrivača nego preuzmite odgovornost za ono što ste sada napravili. Mi nismo išli mijenjati prostorni plan i raditi treću izmjenu prostornog plana zbog zahtjeva gospodarskog subjekta da bi išao raditi istražne radnje, ali smo imali njihov zahtjev 2019. godine i rekli smo: To nije naš prioritet. Mi ćemo ići u izmjenu prostornog plana kad se stvore uvjeti koji su bitni za ukupan razvoj KZŽ, vezano za kapitalne investicije. Tu je sada i Lepoglavska spojnica koja je dobila konačno trasu, a još čekamo dionicu brze ceste Krapina-Varaždin gdje smo suzili to na dvije trase pa se u sljedećih mjesec-dva moramo odlučiti koja će biti i nju moramo uvrstiti u prostorni plan – rekao je Kolar opominjući „kako je ponovno dio ekipe pokušao prezentirati u Saboru da smo mi u izmijeni prostornog plana zbog toga”.

Kolar računa da će o toj temi uskoro moći progovoriti u Hrvatskom saboru. Naglasio je da bi trebao biti pozvan na nadležni saborski Odboru kojeg vodi kolegica Sandra Benčić s obzirom da je, u vrijeme kada je i sam bio zastupnik, bio potpisnik tog Odbora i kaže kako vrlo dobro zna način na koji odbor funkcionira.

-Kada je tema specifična onda se pozove onaj koji je neposredno uključen u rješavanje tog problema. Ja sam u kontaktu s predsjednicom Odbora, dostavili smo sve dokumente u Odbor i očekujem da se krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca sazove sjednica i očekujem poziv. Veselim se kolegi zastupniku da vidim kako će se izvlačiti iz te priče, ali ovaj put to će biti malo drugačije jer ću ja biti tamo – zaključio je Kolar svoj opsežan odgovor na novinarsko pitanje.

abrkic/s.kalajdžija/sjever.hr
20.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.