Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija pokazala da je ispred svog vremena po promišljanju osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvenih usluga
Full Article 3 minutes read

Koprivničko-križevačka županija pokazala da je ispred svog vremena po promišljanju osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvenih usluga

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova – Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije potpisali Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

Kao što je naglasio župan, program se provodi osmu godinu zaredom te je velik doprinos razvoju zdravstvene zaštite na području županije u smislu povećanje dostupnosti i kvalitete medicinskih usluga. Dosad je ostvareno preko 35 tisuća pregleda, a samo u prošloj godini 4.220, za 600 više nego prethodne godine.

-Brojke dovoljno govore o važnosti specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite za naše građane u Križevcima i Đurđevcu te okolici, a ove smo godine u tu svrhu osigurali više od 90 tisuća eura. Ukupno je dostupno devet specijalističkih ordinacija čiji rad pomaže rasterećenju bolničkog sustava, smanjenju listi čekanja i uštedama na prijevozu, a želja nam je dodatno proširiti mrežu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. Zahvaljujem ravnateljima i liječnicima koji obavljaju preglede te vjerujem da ćemo nastaviti odličnu suradnju – dodao je župan te pojasnio kako je u Križevcima građanima dostupno pet specijalističkih ambulanti – psihijatrija, ortopedija, interna medicina, otorinolaringologija i urologija, a u Đurđevcu četiri – interna medicina, opća kirurgija, otorinolaringologija i urologija. Također je spomenuo kako je prošle godine u sklopu županijskog Doma zdravlja otvorena oftalmološka ordinacija koja radi pet dana u tjednu, kako bi građanima takve medicinske usluge bile još dostupnije.

Koprivničko-križevačka županija je pokazala da je ispred svog vremena po pitanju promišljanja osiguranja i unaprjeđenja kvalitete zdravstvene usluge, istaknuo je ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić te zahvalio županu i Županijskoj upravi na dugogodišnjoj podršci kojom su osigurana značajna financijska sredstva za cjelokupni županijski zdravstveni sustav.

-Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu možemo promatrati i kao ulaganje koje se višestruko vraća s obzirom da pomaže u otkrivanju i prevenciji težih oblika bolesti te ne manje važno, rasterećuje specijalističku dijagnostiku bolničkog sustava i smanjuje redove čekanja. Drago nam je što naš liječnički kadar sudjeluje u ovom projektu, a treba istaknuti i činjenicu kako trenutno u našem sustavu raspolažemo sa 160 liječnika i 64 specijalizanta, dakle naši stanovnici ne trebaju brinuti u pogledu dostupnosti i kvalitete zdravstvene usluge – naglasio je ravnatelj Devčić.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Mirjana Hanžeković zahvalila je Županiji kao osnivaču na potpori u svim aktivnostima te je istaknula kako nova reforma zdravstvene zaštite predviđa povećanje dostupnosti specijalista u primarnoj zaštiti, koja je općenito temelj zdravstvene zaštite.

-Specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita na neki način čuva vrata ulaska u bolnicu, rasterećuje bolnički sustav i povećava razinu dostupnosti kvalitete zdravstvene zaštite našim pacijentima. Na tome moramo raditi jer je lako osigurati medicinsku opremu i prostore, ali bez educiranog i stručnog kadra nemamo kvalitetu koju smo zajedničkim snagama unazad nekoliko godina postigli – kazala je ravnateljica Hanžeković.

Pohvale je uputila i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla koja je kazala kako bez pomoći Županije ovakav projekt ne bi bio moguć te da bez financiranja nema niti napretka sustava.

-Zajednički možemo učiniti mnogo, što uostalom i pokazuje ovakav sporazum između zdravstvenih ustanova. Ovo je dokaz da se vodimo načelima koje je davno uspostavio dr. Andrija Štampar, a to je da moramo biti bliski građanima – zaključila je ravnateljica Vadla.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Maja Blažek.

sjever.hr/kckzz.hr
17.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.