Now Reading:
Župan Kolar: Međunarodno je priznanje uz presudne uspjehe hrvatskih branitelja dovelo do oslobođenja većine okupiranih teritorija
Full Article 2 minutes read

Župan Kolar: Međunarodno je priznanje uz presudne uspjehe hrvatskih branitelja dovelo do oslobođenja većine okupiranih teritorija

Nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, na današnji dan prije 31 godinu, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, čime joj je na taj povijesni dan priznato mjesto među slobodnim nacijama.

Republiku Hrvatsku je 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznalo svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo nakon toga priznanje je uslijedilo i od Austrije, Bugarske, Kanade, Mađarske, Malte, Poljske, Norveške i Švicarske. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države. Priznanje su i prije navedenog datuma uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate. Istoga datuma, šest godina kasnije,  1998. godine Republika Hrvatska je okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

-Uz pravno značenje na razini međunarodnih odnosa, ovo je bilo i simbolično priznanje da svijet prihvaća odluku hrvatskih građana za stvaranjem samostalne i suverene države. Međunarodno je priznanje, dakako uz presudne uspjehe hrvatskih branitelja na bojištima, dovelo i do oslobođenja većine okupiranih teritorija u vojno-redarstvenim akcijama te naposljetku i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja – istaknuo je župan Željko Kolar te naglasio kako je međunarodno priznanje ujedno predstavljalo i prvi hrvatski korak na putu međunarodnih integracija i ulaska Republike Hrvatske u Ujedinjene narode, NATO savez, Europsku uniju te nedavno i schengenski prostor i eurozonu.

sjever.hr/kzz.hr
15.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.