Now Reading:
Važan infrastrukturni zahvat na području Općine Bednja: Gradit će se rotor i rekonstruirati most preko rijeke Bednje s pješačkom i biciklističkom stazom
Full Article 2 minutes read

Važan infrastrukturni zahvat na području Općine Bednja: Gradit će se rotor i rekonstruirati most preko rijeke Bednje s pješačkom i biciklističkom stazom

Hrvatske ceste su raspisale savjetovanje za natječaj izgradnju rotora u Općini Bednja s rekonstrukcijom mosta preko rijeke Bednje, a za izvedbu samog projekta vrijednog oko milijun eura bila je zadužena Općina Bednja.

Da je riječ o još jednom važnom infrastrukturnom projektu u Varaždinskoj županiji koji će utjecati na bolju kvaliteta života i sigurnost stanovnika potvrđuje načelnik Damir Poljak.

-Možemo reći da je ovo jedan od kapitalnih projekata u našoj općini. Novim rotorom doprinijet ćemo većoj sigurnosti prometa na toj frekventnoj prometnici, a samim time on će se odvijati sigurnije i bez većih prekida. Svi smo se već uvjerili da su rotori bolje i praktičnije rješenje od semaforiziranih raskrižja. Osim toga, u tom dijelu naše općine koja ima velik broj rekreativaca, hodača i biciklista konačno ćemo dobiti uređene pješačke i biciklističke staze – rekao je Poljak i zahvalio ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, predsjedniku uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću i članu uprave Alenu Leveriću.

Radovi će se izvoditi na raskrižju državne ceste DC74 i županijske ceste ŽC2258 u naselju Bednja, a predviđeno trajanje radova je šest mjeseci.

Na spomenutoj dionici državne ceste u planu je izvršenje više zahvata. Osim rekonstrukcije raskrižja i sanacije i proširenja mosta u planu je produženje pločastog propusta, izvanredno održavanje kolnika s uređenjem odvodnje i izgradnjom biciklističke i pješačke staze.

Rekonstrukcijom raskrižja izgradit će se rotor s tri postojeća privoza i četvrtim privozom za planiranu zonu sporta i rekreacije naselja Bednja. Projektirano je i hortikulturno uređenje središnjeg otoka sadnjom niskog raslinja i karakterističnim presjecima rotora u osi.

Kružno raskrižje je projektirano na način da se osigura nesmetan prolaz svih vozila koja sudjeluju u prometu, uključujući tegljače i kamione s prikolicom, kao i prolaz izvanrednog prijevoza dužine do 45 m. Rotor će biti osvijetljen modernom i ekološki prihvatljivom LED rasvjetom ugradnjom 10 pocinčanih metalnih rasvjetnih stupova visine 8 m.

Most preko rijeke Bednje rekonstruirati će se u skladu sa zahtjevima nove trase, postavljanjem pješačko-biciklističke staze sa zapadne i istočne strane gdje će se obje strane mosta izvede zasebna armiranobetonska konstrukcija koja će samostalno nositi zapadni odnosno istočni hodnik koji će se oslanjati na zidove pored postojećih upornjaka.

www.sjever.hr
13.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.