Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija svojim vatrogascima nadoknadila opremu oštećenu u velikom požaru u Budinščini, Kolar: Ono što vi imate, nema nitko – tradiciju dugu preko 140 godina!
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija svojim vatrogascima nadoknadila opremu oštećenu u velikom požaru u Budinščini, Kolar: Ono što vi imate, nema nitko – tradiciju dugu preko 140 godina!

Nakon vanljudskih napora koje je dalo 50-ak zagorskih vatrogasaca, ponajviše onih domaćih iz DVD-a Budinščina u gašenju šumskog požara koji je zahvatio općinu, odnosno naselje Gotalovec u ožujku prošle godine, Krapinsko-zagorska županija nadoknadila im je oštećenu opremu u vidu čizama, naprtnjača, kaciga i svega potrebnog vrijednu 17 431 eura.

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber naglasio je kako se oprema kod intervencija uvijek uništi te ju je redovno potrebno nadoknaditi, a dio toga upravo je oprema koja je osigurana za pet DVD-ova.

-Znamo da u našoj županiji imamo 32 jedinice lokalne samouprave i 81 dobrovoljno vatrogasno društvo i 2 Javne vatrogasne postrojbe. U svim JLS imamo najmanje jedan DVD, u nekim i više, a Javne vatrogasne postrojbe djeluju na području čitave županije – kazao je Skuliber ustvrdivši kako je Županija odlično pokrivena što se tiče zaštite od požara.

Zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji i županu Kolaru što se kroz sredstva za redovnu djelatnost Vatrogasne zajednice KZŽ svake godine iznađe znatno više sredstava od minimuma predviđenog zakonom, a zajedničkom suradnjom ta su sredstva za prošlu godinu iznosila 1, 15 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je njegovo povjerenje prema Vatrogasnoj zajednici i vatrogascima neograničeno te kako je nakon popisivanja oštećene opreme došlo vrijeme da se ona i nadoknadi.

-S obzirom da imamo Stožer civilne zaštite koji objedinjuje sve hitne službe nije bez razloga Skuliber kao predsjednik Vatrogasne zajednice i načelnik Stožera. Ono što vi imate, a nitko nema to je jedna ogromna tradicija koja je na području Zagorja i preko 140 godina. Ne možete naći nijedno mjesto na području KZŽ da kroz povijest vatrogasnog društva barem netko iz generacije nije bio član, što opet nitko drugi nema – izjavio je župan te naglasio kako sve generacije sudjeluju u radu vatrogastva, a Županiji je u posebnom interesu da se puno radi s vatrogasnom mladeži koja garantira kontinuitet vatrogastva na području Zagorja.

-Drago mi je da tu vidim puno mladih koji su već zapovjednici i koji vode DVD-ove. Iznos koji mi izdvajamo za vatrogastvo je 92 posto veći od onoga što zakon nalaže, a kad dodamo i sve ono što sufinanciramo na ovakav način onda je to i 200 posto. Uvjeren sam da ni to nije dovoljno. Međutim, moramo se pokriti onoliko koliko na poplun omogućuje – ustvrdio je Kolar.

Radovan Hercigonja, načelnik Općine Budinščina prisjetivši se požara u podnožju Ivančice zahvalio je svima koji su bili prisutni na gašenju tog požara kao i Županiji na doniranoj opremi.

-Puno se opreme uništilo na tom požarištu i svaka oprema donirana po bilo kojoj osnovi sigurno dobro dođe u spremištima naših vatrogasaca da na taj način budu još bolji, spremniji i agilniji. Daj Bože da vam ova oprema bude više potrebna za natjecanja, a manje za požare. Vidimo da ste spremni i bit ćete spremni još bolje uz ovakvu opremu. Vidimo danas da su se ta sredstva u županijskom proračunu iznašla i hvala svima koji su to podržali. Nastavljamo tako dalje. Svaki uložen novac u vatrogastvo nije uzalud bačen novac nego se trostruko vraća – izjavio je Hercigonja.

Vatrogasni zapovjednik KZŽ Marijan Lovrenčić govoreći o opremi kazao je kako je ona nabavljena na temelju onoga što su zapovjednici sa terena javili.

Zapovjednik DVD-a Budinšćina Ivica Pažur posebno je naglasio kako je nabavljena oprema stvarno potrebna i da ona puno znači za vatrogasce na terenu kako bi spremnije, ali i na višoj razini sigurnosti mogli obavljati svoje zadaće.

abrkic/sjever.hr
12.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.