Now Reading:
PREŽIVLJAVANJE U RH – Hrvati većinu svojih prihoda daju za hranu i bezalkoholna pića, dok na razini EU dominiraju troškovi stanovanja
Full Article 2 minutes read

PREŽIVLJAVANJE U RH – Hrvati većinu svojih prihoda daju za hranu i bezalkoholna pića, dok na razini EU dominiraju troškovi stanovanja

Eurostat – zajednički statistički ured Europske unije – objavio je na svojoj web stranici statističke podatke koji pokazuju strukturu potrošnje europskih kućanstava. U nastavku donosimo prosječne troškove hrvatskog kućanstva u odnosu na EU.

Najuočljivija razlika jest puno viši udio ukupne potrošnje hrvatskih kućanstava na hranu i nealkoholna pića (19,5 posto) u odnosu na prosjek EU (14,3 posto). Za razliku hrvatska domaćinstva troše osjetno manje na kuću/stan i režije (voda, električna energija, plin i druga goriva) u odnosu na prosjek EU – 16,2 posto prema 25 posto u EU, piše Jutarnji list.

Kako navode u nastavku, iz usporedbi s prosjekom EU zanimljivo je primijetiti kako u jadranskim hotelima i restoranima apsolutno dominiraju stranci, ali je ipak udio potrošnje hrvatskih građana na restorane i hotele viši nego u EU – 13,6 posto u odnosu na 6,6 posto, a što se, naravno, ne treba objašnjavati višom potrošnjom u restoranima i hotelima nego osjetno nižom kupovnom moći.

Budući da se radi o udjelima u strukturi ukupne potrošnje onda proizlazi da ako u EU kućanstva na zdravlje troše 4,7 posto, a u RH 4,8 posto, to ne znači da je potrošnja slična, nego da je prosječna potrošnja hrvatskih kućanstava puno niža na zdravlje jer su ukupna primanja niža nego prosječna u EU. Isto vrijedi za kategoriju obrazovanje; i u EU i u RH kućanstva troše po 0,9 posto, što znači da je realna potrošnja po kućanstvu na obrazovanje puno niža u RH.

Zanimljiv je i podatak da hrvatska kućanstva na komunikacije troše u ukupnoj strukturi troškova puno više na komunikacije nego prosječno u EU – 4,1 prema 2,5 posto. To jednostavno znači da su hrvatska kućanstva puno više opterećena troškovima komunikacija, a telekomi upravo traže nova poskupljenja. Hrvatska kućanstva spremna su osjetno više svojih ukupnih prihoda potrošiti na alkoholna pića i cigarete – 7,8 prema 4,3 posto, piše Jutarnji list.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
05.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.