Now Reading:
EPIDEMIJA JE POČELA U Hrvatskoj prvi smrtni slučaj od gripe – evo koje tri županije imaju najveći broj oboljelih
Full Article 2 minutes read

EPIDEMIJA JE POČELA U Hrvatskoj prvi smrtni slučaj od gripe – evo koje tri županije imaju najveći broj oboljelih

Pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Zagreb Ivan Gornik izjavio je u utorak kako su se u zadnjih desetak dana zbog gripe značajnije povećali dolasci pacijenata na hitne prijame, ocijenivši da to ne iznenađuje jer ljudi nisu imunizirani i ne cijepe se, prenosi Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od jučer, do sada je u našoj zemlji zabilježeno 1759 slučajeva gripe, a nabavljeno cjepivo pokriva i trenutno dominantni soj gripe A/H1N1.

HZJZ očekuje da će u idućem razdoblju pritisak gripe biti jači s obzirom na blagdanska druženja, zatvorene prostore i povratak djece u školske klupe.

Trenutno je najveći broj oboljelih od gripe u tri županije – Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj.

U Brodsko-posavskoj županiji koja tjedno evidentira više od 200 oboljelih od gripe, zabilježen je i prvi smrtni slučaj. Muškarac srednje životne dobi s mnogim kroničnim bolestima umro je na Odjelu za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu, objavio je HTV, a prenosi Jutarnji list.

– Riječ je o osobi rođenoj 1958. koja je necijepljena i s komorbiditetima. PCR-om je dokazana influenca i to još jednom pokazuje da je gripa ozbiljna i opasna bolest – rekao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Foto: ilustracija

www sjever.hr / www.jutarnji.hr
04.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.