Now Reading:
IZNENAĐENI? Košarica s osnovnim namirnicama u Hrvatskoj gotovo 4 eura skuplja nego u susjednoj Sloveniji
Full Article 2 minutes read

IZNENAĐENI? Košarica s osnovnim namirnicama u Hrvatskoj gotovo 4 eura skuplja nego u susjednoj Sloveniji

Ekipa N1 provjerila je isplati li se sada po špeceraj u susjednu Sloveniju što je bila praksa mnogih Hrvata. Naime, oni su istražili kakve su trenutno cijene osnovne košarice proizvoda u Hrvatskoj, a kakve u Sloveniji i to tako da su izdvojili dvije skupine proizvoda – proizvode čije cijene je hrvatska Vlada ograničila, a slovenska nije te proizvode čije cijene nisu ograničene niti u Hrvatskoj niti u Sloveniji.

Među proizvodima limitiranih cijena izabrali su ulje, brašno, mlijeko, šećer i pile. Kako je izvijestila novinarka N1 Vanja Kranic ove su namirnice u Hrvatskoj platili 8,12 eura, a u Sloveniji 11,23 eura, odnosno u Hrvatskoj su ovi proizvodi bili jeftiniji za nešto više od 3 eura.

Među proizvodima čije cijene nisu limitirane, ekipa N1 izabrala je jaja, toaletni papir, kavu i hranu za pse. To su u Hrvatskoj platili 21,29 eura, a u Sloveniji 17,92 eura što znači da je košarica s navedenim proizvodima u Hrvatskoj bila skuplja za oko 3,37 eura, odnosno oko 25 kuna.

Najveća razlika u cijeni bila je kod hrane za pse, oko 2 eura, dok su jaja jeftinija za otprilike 50 centi.

Treba napomenuti da se pri izboru proizvoda vodilo računa da proizvodi budu od istih ili sličnih brendova, kao i da budu iste gramaže, a može se zaključiti da ono što je u Hrvatskoj limitirano je i jeftinije nego u Sloveniji, a ono što nije je i skuplje.

www.sjever.hr / n1
03.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.