Now Reading:
INTERVJU Župan Darko Koren: Proteklih su godinu dana u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježile nikad veće investicije u obrazovanju te potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever
Full Article 7 minutes read

INTERVJU Župan Darko Koren: Proteklih su godinu dana u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježile nikad veće investicije u obrazovanju te potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever

Na kraju smo još jedne izazovne godine koju su u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježili brojni projekti, ulaganja, potpore…O tome što je sve realizirano te kakvi su planovi za godinu koja je pred vratima, za Sjever.hr otkrio je župan Darko Koren.

Što je to po Vama, posebno obilježilo proteklo razdoblje, koji su sve projekti realizirani i pokrenuti u posljednjih godinu dana?

Kao jedan od svojih strateških ciljeva, Županija izdvaja značajna sredstva za ulaganje u obrazovanje, a proteklih su godinu dana obilježile nikad veće investicije u tom području. Županija je u suradnji s općinama izgradila školske sportske dvorane vrijedne preko 80 milijuna kuna (u Svetom Petru Orehovcu, Svetom Ivanu Žabnom, Kalinovcu, Rasinji i Kloštru Podravskom), što će značajno doprinijeti većoj kvaliteti nastave i sportskih aktivnosti, ali i razvoju društvenog života lokalnih zajednica. U Koprivnici i Đurđevcu dogradili smo i opremili Obrtničku, odnosno Strukovnu školu, ukupno preko tri tisuće metara kvadratnih, u sklopu županijskog Centra kompetentnosti vrijednog preko 73 milijuna kuna, što je ključan korak za reformu strukovnoga obrazovanja. Nastavili smo i s nizom manjih projekata, povećali iznos i broj stipendija te podigli kvalitetu obrazovanja na još veću razinu. Proteklu je godinu obilježilo i potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever, u sklopu kojeg je planirana realizacija projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, a među prvima u Hrvatskoj smo uspostavili uslugu javnog linijskog prijevoza, odnosno osigurali funkcionalnu mrežu autobusnog prijevoza i velike pogodnosti za studente, umirovljenike, radnike i srednjoškolce.

Kakvi su daljnji planovi za sektor obrazovanja?

U planu je novi investicijski ciklus u obrazovnu infrastrukturu pa će se tako projektirati nova zgrade koprivničke Srednje škole Koprivnica i Učenički dom Koprivnica, a nastavljamo i s projektom postavljanja fotonaponskih elektrana na školskim objektima. U planu je i dogradnja osnovnih, područnih i srednjih škola s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave te izgradnja škole i dvorane u Koprivničkom Ivancu, kao i obnova nekoliko školskih igrališta. Dogradit će se i Područna škola Miholec, a povećali smo i rashode za centre izvrsnosti, kulturu i sport.

Kontinuirano se ulaže i u podizanje standarda zdravstvene usluge, što je u tom segmentu realizirano te kakvi su daljnji planovi?

Cilj naših ulaganja u zdravstvo je povećati dostupnost i kvalitetu zdravstvene usluge na cijelom području županije, a posljednjih godina svjedočimo brojnim velikim investicijama. Svjesni smo da je sektor zdravstva opterećen financijski, iako i nedostatkom struke, a važan doprinos ostanku liječnika su i naše mjere – subvencija kamata stambenih kredita liječnika, osiguravanje studentskih stipendija – među kojima je najzastupljeniji studij medicine te suradnja s jedinicama lokalne samouprave glede osiguravanja dodatnih pogodnosti za liječnike, što je rezultiralo ostankom liječnika u općinama i gradovima. Kako bi građanima omogućili dostupnije usluge, osiguravamo specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u Križevcima i Đurđevcu, omogućili smo djelovanje timova hitne medicine 2 u sva tri naša grada te smo obnovili vozni park našeg Zavoda za hitnu medicinu. U planove za budućnost spada dovršenje procesa energetske obnove koprivničke opće bolnice, realizaciju projekta Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli u sklopu koprivničke opće bolnice, izgradnja i energetska obnova zgrada županijskog Doma zdravlja u Križevcima i Virju te digitalizacija Doma zdravlja.
Što se tiče sektora socijalne skrbi, proteklu je godinu obilježilo otvaranje sigurne kuće u sklopu projekta „ Novi početak“ vrijednog preko 9 milijuna kuna, gdje su nam bili partneri Udruga HERA i križevački Centar za socijalnu skrb. Time smo unaprijedili sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, a uz to smo partneri đurđevačkom Centru za socijalnu skrb na projektima razvijanja i jačanja socijalnih usluga na području đurđevačke Podravine. Sufinanciramo i smještaj umirovljenika u privatne domove za starije, čime im pomažemo da imaju dostojanstven život, provodimo programe pomoći u kući te mnogo ulažemo u standard našeg Doma za starije osobe Koprivnica. Također smo krenuli s programom financijske podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju, s čime ćemo nastaviti i nadalje. Sve to jasno govori da itekako brinemo o sektoru zdravstva i socijalne skrbi, a s podrškom ćemo nastaviti i u sljedećoj godini.

Kako ste zadovoljni s gospodarskom situacijom na prostorima županije i na koji način Županija nastoji razviti i ojačati prvenstveno srednje i malo poduzetništvo?

Preko javnih poziva ove je godine bilo na raspolaganju gotovo 12 milijuna kuna za korisnike iz područja gospodarskih djelatnosti, jedinice lokalne samouprave i udruga, čime unaprjeđujemo razvoj njihovih djelatnosti, odnosno ulažemo u ravnomjerni razvoj cijele županije. Za potpore za samozapošljavanje smo izdvojili 1,8 milijuna kuna u četiri godine, a sufinanciramo i privatne turističke smještaje, predstavljanje poduzetnika i obrtnika na sajmovima i manifestacijama te mnoge druge aktivnosti. Na području naše županije nastavlja se trend povećanja broja registriranih obrta, trenutno ih posluje 1.800, a u odnosu na prošlu godinu bilježimo preko 70 novih obrta, što je u svjetlu gospodarskih kriza znak ohrabrenja, ali i značajan pokazatelj da obrtništvo i poduzetništvo i dalje čine najsnažnije segmente županijskog gospodarstva. I u sljedećoj ćemo godini nastaviti s mjerama potpora razvoju poljoprivrede, poduzetništva i obrta, energetske učinkovitosti, projektom distribucijskih centara za meso te voće i povrće, razvojem turizma, kapitalnim pomoćima jedinicama lokalne samouprave, programom ruralnoj razvoja i sličnim programima.

I za kraj našeg razgovora još ćemo se malo dotaknuti teme Razvojnog sporazuma Sjever – pojasnite nam koji su sve projekti uključeni i u kojoj je fazi njihova realizacija.

Riječ je projektima revitalizacija kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u općini Rasinja, izgradnji spomenute nove zgrade Srednje škole Koprivnica i Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalnim toplicama u Kloštru Podravskom i terminalu za kombinirani/intermodalni transport. Najvažnije je spomenuti nacionalni projekt –izgradnju brze ceste Kloštar Vojakovački-Koprivnica, u što je uključena i obilaznica Koprivnica – granica Republika Mađarska, a također je za projektno-tehničku dokumentaciju za područje naše županije odobreno 12 milijuna kuna. Upravo smo nedavno na sastanku Vlade Republike Hrvatske sa županima potpisali ugovore za tri projekta za koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo više od pet milijuna kuna. Riječ je o projektima Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, izgradnji Srednje škole Koprivnica i izgradnji županijskog Centra zaštite i spašavanja. Ukupna vrijednost izrade projektno-tehničke dokumentacije je 5,6 milijuna kuna, a svaki je od strane Ministarstva sufinanciran s 90 posto iznosa troškova. Vjerujemo kako će se projektima u sklopu Sporazuma u značajnoj mjeri podići kvaliteta života naših stanovnika te omogućiti još veći razvoj ovog područja s izravnim učinkom na gospodarstvo.

Svim projektima koje provodimo stvaramo uvjete za ravnomjerni razvoj naše županije. Puni optimizma gledamo prema naprijed, a prilike koje nam pružaju europski fondovi, Nacionalni plan za oporavak i otpornost te nova financijska omotnica, planiramo u sinergiji lokalne, regionalne i državne vlasti usmjeriti prema još većem razvoju našeg područja i na dobrobit svih stanovnika. Uvjeren sam da zajedničkim snagama u tome možemo uspjeti.

I za kraj, neka Vam nova 2023. godina donese zdravlje, radost, zajedništvo i blagoslov u obitelji, a srca ispuni ljubavlju, strpljivošću i mirom koji nam je svima potreban!

sjever.hr
30.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.