Now Reading:
Katica ima mirovinu 2 tisuće kuna, a dimnjak košta 7 i pol – obnovu je platila sama!
Full Article 2 minutes read

Katica ima mirovinu 2 tisuće kuna, a dimnjak košta 7 i pol – obnovu je platila sama!

Obljetnica je snažnog potresa koji je prije točno dvije godine razrušio Banovinu, a ekipa RTL-a Danas provjerila je kakvo je sada stanje tamo. Kako piše novinarka danas.hr-a Kristina Čirjak, iako se država hvali da su nekonstrukcijski obnovili tisuće kuća, našli su ljude koji unatoč zimi još uvijek čekaju obnovu dimnjaka, a ovo nisu jedine bizarnosti obnove.

Država nije puno ni gradila ni radila, ali jesu donatori. Kuću peteročlane obitelji Blagajić sagradila je Općina Tisno, a Hrvatska ih je u dvije godine od potresa sagradila šest.

-Situacija u Glini je malo bolja zahvaljujući privatnim donacijama napravljeno je preko 40 kuća. Još imamo uredskih kontejnera i kontejnera koji prokišnjavaju, znači ovdje nešto ne štima – rekla je Branka Bakšić Mitić, zamjenica gradonačelnika Gline.

I Milki Ostojić dimnjak će obnoviti donatori, ne država.

-Dimnjak je oštećen i čekam obnovu ovih dana preko baptista. Čekam da dođu ovih dana – rekla je.

-Oni su bili nakon potresa i poslije više nitko nije dolazio – dodala je.

Katica Galijan iz Graberja je obnovu sama platila. Ima mirovinu 2 tisuće kuna, dok obnova dimnjaka košta sedam i pol.

-Išla sam tamo, oni su rekli da je to dugi proces, doći će ova komisija, pa ona. Ja sam stara i moram se grijati. Jako sam ljuta – kazala je Katica.

Ljuta je i njezina prijateljica Jelka kojoj država gradi kuću. Na pitanje kada su počeli, odgovara:

-Joj milo dijete, trebala bi pisati. Ja sam zaboravila otkad je to počelo. Sporo ide – rekla je za RTL Danas.

A sve sporo ide jer je država za izgradnju kuća pa tako i njezine angažirala i neke tvrtke koje se bore s blokadama i stečajima. Nema puno logičnosti ni sa zgradama. Oni koji su bili vlasnici stanova više to neće biti. Zgrade se grade europskim novcem pa će biti u vlasništvu države.

-To je bizarno i mi najviše od svega želimo da budemo vlasnici svojih stanova. Stvarno je ovo već previše čekanja – kaže Mandica Đoković iz Petrinje.

Previše čekanja i previše nelogičnosti na sve strane.

-Ljudi koji su živjeli u stanovima po 50 godina dobili su darovnice za te stanove sada, a stanovi imaju crvene naljepnice. Evo, ne znam više što da kažem – rekla je Bakšić Mitić.

Foto: screenshot danas.hr
www.sjever.hr / danas.hr
29.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.