Now Reading:
Župan Posavec posadio drvo u novootvorenom parku Centra znanja Međimurske županije: Međimurje će biti zelena oaza u srcu Europe
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec posadio drvo u novootvorenom parku Centra znanja Međimurske županije: Međimurje će biti zelena oaza u srcu Europe

U sklopu projekta Eco bridge, jednog od najvažnijih projekata u posljednjih 30 godina u Međimurju, u srijedu je u kompleksu Centra znanja Međimurske županije otvoren park.

Cilj projekta Eco Bridge ukupno vrijednog 1,2 milijuna eura, od kojih 85 posto financira Europska unija, a preostali dio Međimurska županija, jest poboljšanje životnog staništa ptica u pograničnom području, a park u Centru znanja jedan je od koraka prema tom cilju.

Voditeljica projekta Eco Bridge Valentina Biševac kazala je kako su djelatnice REDEA-e, u suradnji s kolegicama i kolegama iz partnerskih organizacija, izradile prijavu projekta na natječaj, a također su velika pomoć i podrška kroz razdoblje provedbe projekta u svim aktivnostima.

-Međimurska županija u provedbu ovog projekta uključila se jer uviđa važnost prirodnih znamenitosti i raznolikosti svog područja i njihov utjecaj na život lokalnog stanovništva te sustavno podržava provedbu projekata usmjerenih na zaštitu prirode i okoliša. Zahvaljujući projektu, revitaliziran je park, uvažavajući postojeće povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike – izjavila je Biševac.

U parku su uređene pješačke staze te postavljena urbana oprema koja omogućuje korisnicima mjesto za odmor i opušten boravak, punjenje mobilnih uređaja na pametnim klupama i prirodni amfiteatar izrađen od drvenih trupaca. Zahvaljujući uređenju parka, obustavljen je promet dvjema prometnicama uz Palaču turizma Međimurske županije, s ciljem smanjenja ometanja ekosustava u parku te onečišćenja okoliša.

Župan Matija Posavec kazao je kako je ovo projekt koji je svoju realizaciju doživio nakon niza izazova. Dodao je da je ovo jedan od primjera za to kako se moraju realizirati projekti koji nisu samo gradnja infrastrukture, nego i očuvanja prirode i zelenila u svakom kutku županije, kako bi Međimurje postalo zelena oaza u srcu Europe.

-Ovaj projekt je u centru koji je i znanstveni i inovativni i razvojni i gospodarski i koji ima prostora i za daljnje napredovanje – dodao je Posavec.

Vezano uz projekt koji se i naziva Zelena oaza, župan je rekao kako će se u susjedstvu parka postaviti veliki dio zelene površine koji će biti prostor za druženje, sport i rekreaciju te za zabavne i turističke sadržaje.

Župan je u novootvorenom parku posadio drvo te najavio kako će se i dalje za sve prostore prijavljivati na EU fondove.

Vrijednost radova u parku Centra znanja Međimurske županije iznosi 2,7 milijuna kuna, a ravnatelj županijske Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub naglasio je da zahvaljujući Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu ovaj prostor postao inkubator novih znanja, ali i nove kreative. Dodao je da će prostor parka koji je ogledno napravljen biti primjer kako usvojiti parkovnu arhitekturu koja nije zaštićena.
Golub je istaknuo i da je Javna ustanova uspjela napraviti knjigu od čak 360 stranica o revitalizaciji parkova, prvu takvu u hrvatskoj povijesti.

-Proveli smo i trening za poznavanje ptica, tako da 15 ljudi u Međimurju zna prepoznati 300 vrsta ptica po izgledu i zvuku. Organizirali smo i četiri promatranja ptica u Međimurju, proveli razne studije – rekao je Golub te zahvalio Županiji bez čije pomoći i potpore, naglasio je, ne bi bilo ni jednog projekta koji su proveli.

-Eco Bridge je jedan od najvažnijih projekata u posljednjih 30 godina u Međimurju, a vjerujemo da će rezultirati puno boljom budućnosti za zaštićena područja – zaključio je Golub.

a.kučić/sjever.hr
26.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.