Now Reading:
Hrvatskoj je na raspolaganju preko 25 milijardi eura – kako povući europska sredstva doznali su varaždinski načelnici i gradonačelnici
Full Article 2 minutes read

Hrvatskoj je na raspolaganju preko 25 milijardi eura – kako povući europska sredstva doznali su varaždinski načelnici i gradonačelnici

U organizaciji Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije u utorak je u Varaždinu održan info dan na kojem su se okupili gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave i predstavnici javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije kako bi saznali kakve su nove mogućnosti financiranja projekata u području turizma, sporta, kulture i medija europskim sredstvima.

Prema riječima ravnatelja Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslava Blažija, nalazimo se pred izazovnim razdobljem nove financijske perspektive koja će biti vrijedna preko 25 milijardi eura.

– Sredstva Višegodišnjeg financijskog okvira iznose gotovo 14,5 milijardi eura, a vrijednost Nacionalnog programa oporavka i otpornosti procijenjena je na 9,3 milijarde eura. Naravno, osim što je pred nas stavljena mogućnost korištenja uistinu značajnih financijskih sredstava, postavljeni su i neki novi zahtjevi pri pripremi i provedbi EU projekata, a prvenstveno se odnose na okolišne ciljeve i digitalnu transformaciju – rekao je Blaži.

Naglasio je i kako će JURA i u narednom periodu organizirati info dane i pokušati detektirati mogućnosti sektorskog financiranja s ciljem da se predstavnici jedinica lokalne samouprave i javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije što kvalitetnije pripreme za nove izazove.

Info danu je prisustvovao i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen koji je poručio kako je JURA bitan faktor i pomoć Županiji u pripremi projekata.

-Jedan od najznačajnijih projekata koje pripremamo u turizmu je rekonstrukcija i unutarnje uređenje Minerve, najvećeg smještajnog objekta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i procijenjena vrijednost je 120 milijuna kuna – kazao je Majhen.

Uz ovaj, najveći projekt, Varaždinska županija radi i na nekim manjima, no i dalje važnima. To su revitalizacija spomenika Arboretum opeka i arheološki park u Varaždinskim Toplicama.

-Jedan od važnijih projekata u kulturi koje pripremamo su posjetiteljski centar Gaveznica u Lepoglavi, prezentacijski centar Gomila kod Jalžabeta i zaštita i uređenje špilje Vindija – dodao je Majhen.

tklopotan / www.sjever.hr
20.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.