Now Reading:
Vatrogasci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imali više od 350 intervencija, na terenu i HGSS i Crveni križ – sutra stiže i ministrica Vučković
Full Article 3 minutes read

Vatrogasci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imali više od 350 intervencija, na terenu i HGSS i Crveni križ – sutra stiže i ministrica Vučković

Na inicijativu župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića u prostorijama županijskog centra 112 održan je sastanak sa službama u sustavu civilne zaštite o aktivnostima poduzetima na nevremenom pogođenom području.

Županijski centar 112 od četvrtka do nedjelje je zaprimio 425 poziva od kojih se 262 odnosilo na tehničke intervencije radi saniranja krovišta, uklanjanja drveća s prometnica, ispumpavanja vode i problema s opskrbom strujom. Vatrogasci su imali više od 350 intervencija. Na terenu su od početka timovi HGSS-a te Crvenog križa koji su osim zbrinjavanja građana i opskrbe dekama pružili i psihosocijalnu pomoć osobama koje su doživjele šok, a takvih je bilo 40-tak.

Župan Marušić zahvalio je svim službama koje su danonoćno radile na terenu. Istaknuo je da se stanje stabilizira zahvaljujući dobroj koordinaciji i brzoj reakciji službi.

Pravodobnom reakcijom sve ekipe su poslane na teren kako bi što prije pružili pomoć ljudima. Sva potrebna pomoć koju smo zatražili stigla je odmah isti dan. U Čazmi i okolnim područjima nije bilo struje, prema zadnjim informacijama koje imamo kvarovi su otklonjeni i struju imaju svi. Kvarovi na komunalnoj infrastrukturi također su otklonjeni i svi imaju pitku vodu. Sutra će biti nastave u svim školama i to je važna informacija roditeljima – kazao je župan.

Još jednom je zahvalio Vladi RH te resornim ministarstvima na potpori i stavljanju svih resursa na raspolaganje. Na pitanje o sanaciji štete rekao da će županija uz pomoć države pomoći.

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger istaknuo je izniman trud vatrogasaca koji su i danas na terenu.

-Dosad je na području Bjelovarsko-bilogorske županije odrađeno 350 intervencija vatrogasaca, a u pomoć su pristigle i ekipe iz Zagrebačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske te Varaždinske županije. Prioritet je bila sanacija štete na stambenim objektima. Vatrogascima su pomogla komunalna poduzeća, ljudi s vlastitim strojevima, HGSS, Civilna zaštita, Crveni Križ, HEP i policija – istaknuo je Heger.

Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar Željko Vukoja podsjetio je da je Ravnateljstvo civilne zaštite još u četvrtak navečer dostavilo 3 kamiona opreme potrebne za primarnu sanaciju krovišta i nadomjestak struje zbog ispada električne mreže.

-Dostavljeno je 16.000 četvornih metara folije, 1.600 četvornih metara cerada, 10 agregata snage 5kW koji su podijeljeni prema potrebama na području Čazme i Grubišnog Polja, 2 agregata od 33kW koji su postavljeni u vodocrpilište s obzirom na to da je bilo poteškoća u opskrbi vodom te u Dom zdravlja u Čazmi – kazao je Vukoja.

Osim stambenih i gospodarskih objekata velika šteta je i na poljoprivrednim površinama, ratarskim kulturama i u šumama. Župan Marušić najavio je proglašenje prirodne nepogode, a sutra će u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković obići pogođena područja.

www.sjever.hr / bbz.hr
18.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.