Now Reading:
Premijer Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije u novoj školi u Sv. Iliji: Ovo je krasan, inspirativan primjer što je sve zajedništvom moguće učiniti!
Full Article 6 minutes read

Premijer Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije u novoj školi u Sv. Iliji: Ovo je krasan, inspirativan primjer što je sve zajedništvom moguće učiniti!

Dan Varaždinske županije obilježen je svečanom sjednicom koja je okupila mnoge uvažene goste iz samog političkog vrha, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i županom Anđelkom Stričakom u novoizgrađenoj osnovnoj školi u Sv. Iliji.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić koji je tom prigodom čestitao općinskom načelniku u djelatnicima škole na prvoj u potpunosti izgrađenoj školi zajedno sa dvoranom u Varaždinskoj županiji od osamostaljenja.

-Ovo je samo jedan od stotine velikih i tisuće malih projekata u školstvu, zdravstvu, komunalnoj, cestovnoj, gospodarskoj i društvenoj infrastrukturi u koje vlada zajedno sa županijom i jedinicama lokalne samouprave ulaže milijarde u ovoj županiji na čemu zahvaljujem predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću – rekao je Križanić.

Dodao je kako očekuje da će sukladno sporazumu Sjever ulaganja u Županiju biti još izdašnija i konkretnija, kako bi Grad Varaždin, Varaždinska županija i sjever Hrvatske i dalje bili pozicionirani kao lideri u gospodarstvu RH.

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je kako je ovaj tjedan povijesni za Varaždinsku županiju. Naime, tjedan je, ističe župan, obilježen bitnim investicijama na koje je Županija čekala i po 20 godina, a upravo su one najljepši poklon građanima najljepši poklon povodom Dana Varaždinske županije.

-Nakon 20 godina čekanja, danas otvaramo ovu novu, suvremenu školu. Prvu školu koja je u našoj županiji doslovno izgrađena od „A do Ž“. Osim učionica, kabineta, knjižnice, školske kuhinje, odmah je izgrađena i školska sportska dvorana, vanjski sportski tereni, uređen je okoliš i okretište autobusa – rekao je Stričak i osvrnuo se na još jedan veći projekt. Radi se o brzoj cesti Varaždin – Krapina. Naime, kako je kazao, nakon 20 godina čekanja ovaj tjedan pokrenut je natječaj za izgradnju prve dionice brze ceste.

-Ovo je početak izgradnje mreže brzih cesta na sjeveru Hrvatske, koje će povezati županijska središta, skratiti i olakšati putovanje, povećati sigurnost i, što je također važno, povećati privlačnost manjih sredina za poslovanje i nove investicije – kazao je Stričak. Tjedan je bio značajan i po raspisivanju natječaja za izgradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin koji je, kako ističe župan, varaždinskoj javnosti zasigurno poznatiji kao projekt dogradnje Kirurgije. Zahvaljujući Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske, Varaždinska županija dobila je bespovratna sredstva za projektiranje šest važnih objekata među kojima je i Regionalni centar civilne zaštite Varaždin.

-Sigurnost nema alternativu, a tome svjedočimo zadnjih godinu dana tijekom kojih su nas, uz epidemiju koronavirusa, pogodile prirodne nepogode, najprije tuča, potom i suša. Promptno smo reagirali i nakon početka rata u Ukrajini te zbrinuli svaku raseljenu osobu, a suočili smo se i s najtežom prometnom nesrećom. Na sve ove izazove naše žurne službe uspješno su odgovorile – naglasio je Stričak te poručio kako su ljudi ti zbog kojih čine prevagu i zbog kojih sve grade i stvaraju, ne samo uvjete, nego i okruženje u kojem se cijeni svaki čovjek i njegov rad i u kojem se potiču marljivost, izvrsnost i održivost.

Osvrnuvši se na brigu o okolišu, Stričak je rekao kako proglašenje Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore parkom prirode te izgradnja prve geotermalne elektrane u vlasništvu županije i općine, projekt Bukotermal za Varaždinsku županiju nema alternativu.

-S ponosom mogu reći da smo za poljoprivredu, za bespovratne potpore osigurali rekordni iznos u proračunu, a naši OPG-ovi sa svojim proizvodima to opravdavaju. U turizmu bilježimo rekordni broj noćenja. To su dvije grane gospodarstva koje postaju sve značajnije u našoj županiji, koja je prvenstveno poznata po svojoj industrijskoj snazi, proizvodnji i izvozu. Imamo dvostruko nižu nezaposlenost od prosjeka Hrvatske. Uvjereni smo da ćemo uspješno provesti i industrijsku tranziciju, čemu u prilogu govori podatak da su upravo poduzetnici iz naše županije iskazali najveći interes za izradu i provođenje EU projekata – naglašava župan.

Varaždinska županija poseban naglasak stavlja na obrazovanje i povezivanje obrazovnih programa i realnog sektora. Tako su u izgradnji dva regionalna centra kompetentnosti, u zdravstvu i poljoprivredi u kojima će se obrazovati učenici, ali i odrasli za zanimanja potrebna na tržištu rada.

-Pokrenuli smo i strukovne centre izvrsnosti, povećali stipendije, donijeli odluku o nagrađivanju učenika koji osvajaju medalje na međunarodnim natjecanjima. Njima ne dodjeljujemo samo novčane nagrade, nego oni automatski postaju stipendisti Varaždinske županije do kraja svojeg školovanja. Svime navedenim stvaramo sustav jednakih šansi – istaknuo je Stričak te naglasio kako izgradnja Osnovne škole Vladimira Nazora u Svetom Iliji može biti primjer uspješnog provođenja projekata.

Zahvalivši svima na suradnji, Stričak je zaključio kako je pitanje bi li danas bili ovdje da nije bilo pomoći Vlade i premijera Plenkovića zbog čega je zahvale na podršci pri realizaciji bitnih projekata i investicija uputio i državnoj razini.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako su ovu školu željeli baš svi neovisno o stranačkoj pripadnosti što pokazuje jedno jedinstvo u pogledu obrazovanja, ulaganja u mlade i obrazovnu infrastrukturu.

-Ova je škola lijep simbol, u tom periodu korone i velike energetske krize, stvorili smo jedan prekrasni obrazovni infrastrukturni objekt koji će služiti generacijama i profesora i učitelja te učenika i oplemenjivati život u ovoj općini – rekao je premijer uvjeren kako je projekt ove škole krasan inspirativan primjer što je sve zajedništvom moguće učiniti.

Istaknuo je kako je prije 9,10 mjeseci u Varaždinskoj županije potpisan sporazum Sjever sa svim sjevernim županijama Hrvatske gdje su alocirana velika sredstva za realizaciju strateških projekata bitnih za razvoj sjevera u svim mogućim aspektima.

-Učinit ćemo da ovo desetljeće bude jednako za svaki kraj Hrvatske pa i za ovaj kraj koji kada komparativno gledamo među najrazvijenijima – rekao je te se osvrnuo na veliki paket mjera donesen na današnjoj sjednici Vlade koji je vrijedan skoro 21 milijardu kuna i koji je, kako ističe, još jednom pokazao da hrvatska Vlada intervenira snažno, sveobuhvatno, pravedno, solidarno u trenucima velikih kriza.

foto: tara nikolić
abrkic/sjever.hr
08.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.