Now Reading:
Mjesec dana prije roka: U promet puštena cesta koja prolazi kroz varaždinske bale – projekt od 19 milijuna kuna sufinancirala EU
Full Article 4 minutes read

Mjesec dana prije roka: U promet puštena cesta koja prolazi kroz varaždinske bale – projekt od 19 milijuna kuna sufinancirala EU

U Gospodarskoj zoni Brezje, danas 3. kolovoza 2022. godine, gotovo mjesec dana prije predviđenog roka završetka,  održana je Završna konferencija projekta „Izgradnja prometnica i odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje“, ukupne vrijednosti 19.085.325,00 kuna. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije.

Korisnik sredstava je Grad Varaždin, a ukupno prihvatljivi troškovi iznosili su 13.130.338,52 kuna, od čega je EU sufinanciranje projekta iznosilo 6.879.808,71 kuna. Projekt je provođen od 1. lipnja 2019. godine s predviđenim trajanjem do 1. rujna 2022. godine.

Gradonačelnik Grada Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj kazao je kako je cilj projekta, kroz razvoj i poboljšanje  kvalitete i dostupnosti osnovne  zajedničke i zelene infrastrukture Gospodarske zone Brezje, izgradnjom prometnica, odvodnje i zelene infrastrukture u dijelu Zone istočno od državne ceste DC 2,  privlačenje novih investitora, odnosno osiguravanje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što su radovi završeni i prije predviđenih rokova te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog, za Grad Varaždin iznimno važnog projekta.

-Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da ovu gospodarski važnu prometnicu možemo danas pustiti u rad. Ova prometnica biti će žila kucavica narednih desetak godina gospodarskog života grada Varaždina. Riječ je o najmodernijoj prometnici u gradu Varaždinu koja sa svake strane ima zelene površine, biciklističko-pješačke staze, zasađenih 150 lipa sa ciljem da što više ozelenimo cijelu ovu zonu – naglasio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nazočnima se obratio i predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, načelnik Sektora za potpore i poduzetničku infrastrukturu Sani Ljubunčić koji je istaknuo kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja još od 2044. Godine podržava i prati projekte izgradnje gospodarskih i poduzetničkih zona na području cijele Republike Hrvatske i kao aktivni sudionik u smislu potpora i subvencija pridonosi realizaciji projekata ovakve vrijednosti.

-Čestitam Gradu Varaždinu na otvaranju ove važne prometnice za gospodarstvo grada te Vam želim puno uspjeha u korištenju sredstava Europske unije  i realizaciji ovakvih projekata koji su od iznimne važnosti za otvaranje novih, atraktivnih, visoko konkurentnih radnih mjesta – istaknuo je Ljubunčić.

Unutar prihvatljivih troškova projekta  izgrađena je južna prometnica, duljine 366 m, širina kolnika 7 m s obostrane pješačko – biciklističke staze širine svaka 3 m od kolnika razdvojene zelenim pojasom širine 3 m. Sjeverna prometnica 1, duljine 1.047 m, širina kolnika 7 m, obostrane pješačko – biciklističke staze, širine svaka 3 m od kolnika razdvojene zelenim pojasom širine 3 m. Sjeverna prometnica 2, duljine 136 m, širina kolnika 7 m, obostrane pješačko – biciklističke staze, lijeva širine 2,25 m i desna širine 2,5 m, m od kolnika razdvojene zelenim pojasom širine 1,5 m te pješačko-biciklistička staza duljine 974 m (širina staze 5 m). Navedene prometnice čine međusobno povezanu cjelinu i spajaju se na postojeću infrastrukturu, na Ulicu Ivane Brlić Mažuranić na sjeveru i na Ulicu Dore Pejačević na jugu.
U provedbi projekta sudjelovalo je i trgovačko društvo VARKOM d.d. Varaždin koji je javni isporučitelj, i investitor je izgradnje javne odvodnje (sanitarne i mješovite kanalizacije ) u zoni Brezje.

Grad Varaždin kao korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog Fonda za regionalni razvoj sklopio je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona, „Izgradnja prometnica i odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje KK.03.1.2.03.0051“ , Dodatak br. 1. Ugovoru o dodjeli bespovratnih  sredstava „KK.03.1.2.03.0051, Izgradnja prometnica i odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje i Dodatak br. 2. Ugovoru o dodjeli bespovratnih  sredstava „KK.03.1.2.03.0051, Izgradnja prometnica i odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje.

www.sjever.hr/varazdin.hr
03.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.