Now Reading:
FOTO U tijeku izmuljivanje jezera Trakošćan – Oko 200 tisuća kubika mulja trebalo bi biti izvađeno do jeseni kada se kreće s punjenjem
Full Article 3 minutes read

FOTO U tijeku izmuljivanje jezera Trakošćan – Oko 200 tisuća kubika mulja trebalo bi biti izvađeno do jeseni kada se kreće s punjenjem

U posjetu Varaždinskoj županiji u četvrtak je bio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je zajedno s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom i načelnikom općine Bednja, Damirom Poljakom obišao jezero Trakošćan u kojem se vrši izmuljivanje.

Tom je prilikom Đuroković objasnio kako je bilo potrebno isušiti jezero kako bi ga učinili ljepšim i otpornijim na klimatske promjene te omogućili kvalitetnije uvjete staništa.

– Napravljen je i pregradni profil zagata kako bi imali i privremeno vodeno stanište koje osvježava potok Čemernica , tako da smo i time omogućili da dio prirode i života na ovom području nesmetano živi i obitava – pojasnio je Đuroković dodavši kako im trenutni vremenski uvjeti odnosno velika suša idu u prilog.

– Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uvjetima mogli smo započeti s radovima. Ispustili smo vodu iz jezera, ali je svejedno neprekidno bilo prevlažno da bi mehanizacija mogla ući u jezero i početi s radom. No, nismo gubili vrijeme, napravili su se pristupni putevi kako bi mehanizacija mogla odraditi svoj posao – rekao je Đuroković.

Jezero Trakošćan površine je 17 hektara, a kako je nadalje pojasnio Đoroković, pretpostavljalo se da se radi o 400 tisuća kubnih metara vode, no pokazalo se da je najmanje 50 posto toga činio mulj.

– Morat ćemo iz jezera izvući oko 200 tisuća kubika mulja, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji i Općini Bednja, moći ćemo ga privremeno zbrinuti i deponirati te nesmetano nastaviti s radovima. Cilj nam je u idućih tri do četiri mjeseca, nadajući se povoljnim vremenskim uvjetima, izmuljiti cijelo jezero kako bi u jesen počeli s zapunjavanjem jezera i omogućili što prije da ovo atraktivno jezero ponovno čini jedan skladni dio zajedno s dvorcem – kazao je Đuroković.

Vatraždinski župan Anđelko Stričak je pak istaknuo kako je općina Bednja ruralna općina koja nema industrijske proizvodnje, ali je zato bogata kulturnim dobrima.

– Kao što vidite priroda je zaista očuvana i smatramo da je to prednost za njihov budući razvoj. Vjerujem da će upravo ova investicija, kad se završi i jezero se opet napuni vodom biti jedna od turističkih atrakcija i samim time doprinijeti da se turizam na ovome području dodatno razvija. Sve to kako bi naši građani koji ovdje žive mogli zaraditi koju kuni više kroz bavljenje turizmom – kazao je Stričak.

Da je riječ o stvarno velikom i važnom projektu potvrdio je i načelnik Bednje, Damir Poljak.

– Ovo je jedan od kapitalnih projekata Općine Bednja. Ne moram ni reći koliko nama znači Trakošćan kao Općini i koliko ovo jezero znači svima nama koji posjećujemo Trakošćan. Ovaj projekt ima i veliku važnost za revitalizaciju same općine i očuvanje okoliša te naravno razvoj turizma u našoj općini – rekao je načelnik Poljak te objasnio kako će se sav mulj deponirati u neposrednoj blizini jezera, na zemljištu koje je Općina Bednja ustupila Hrvatskim vodama.

www.sjever.hr
07.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.