Now Reading:
Velika ljubav i predanost: Varaždinska Udruga „Uz tebe sam” obilježila 15 godina rada i brige o djeci s teškoćama u razvoju
Full Article 4 minutes read

Velika ljubav i predanost: Varaždinska Udruga „Uz tebe sam” obilježila 15 godina rada i brige o djeci s teškoćama u razvoju

Već punih 15 godina Udruga savjetovališta „Uz tebe sam” brine o djeci s teškoćama u razvoju iz Varaždinske županije. Obljetnicu rada obilježili su u subotu na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu prigodnim nastupom djece – korisnika Udruge.

– Udruga je osnovana 2007. godine na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju, kako bi dobili pomoć za djecu, ali i za sebe, jer je teško nositi se sam 24 sata sa svim teškoćama. Osnovali smo udrugu u kojoj volontiraju ili rade putem projekata psiholozi, logopedi, edukacijski rehabilitatori, fizioterapeuti, radni terapeuti, učitelji i mnogi drugi ljudi koji su svojim stručnim znanjima mogli pomagati djeci i mladima. U  našem radu najvažnija je velika ljubav i strašna predanost u radu s djecom i mladima s teškoćama, kojima pomažemo da budu ravnopravni članovi našega društva. Tijekom 15 godina puno smo toga napravili, a važno je naglasiti da živimo isključivo od donacija i projekata, da ne naplaćujemo svoje usluge. Sve što se donira je za djecu s teškoćama u razvoju i njihov bolji život – istaknula je predsjednica Udruge Marina Kereša.

Korisnici Udruge su djeca s poremećajima u ponašanju, učenju, tjelesnim oštećenjima, djeca smanjenih intelektualnih sposobnosti, mlade osobe s invaliditetom s višestrukim oštećenjima i njihove obitelji. Riječ je o posebno osjetljivim društvenim skupinama koje iziskuju dodatnu skrb i podršku. Tijekom 15 godina postojanja Udruge provedeni su brojni projekti, aktivnosti, manifestacije i priredbe, a u rad udruge uključeno je više od 50 volontera koji svojim nesebičnim angažmanom pomažu u provođenju svih aktivnosti Udruge.

Čestitke je Udruzi uputila i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije, kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

– U 15 godina rada Udruge mnoštvo je projekata s jasno vidljivim rezultatima. Uspješni projekti u konačnici znače sretno dijete, zadovoljnu mladu osobu koja može dalje doprinositi zdravom razvoju društva. Ovdje govorimo o ulaganju u djecu s teškoćama u razvoju, mladim osobama s invaliditetom te ostalim osobama koje se nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na sve ostale. Čestitajući 15. godišnjicu rada, pohvaljujemo predanost i entuzijazam, znanje koje ste pokazali provodeći projekte, uložen trud, ali i empatiju te plemenitost. To jesu osnovne ljudske vrline, no danas ih nikako ne možemo dovoljno nabaviti i nikada ih nema viška. Želim svim članovima i volonterima još puno inovativnih projekata koje će Varaždinska županija rado pratiti – rekla je Ljubica Božić. 

Udruga provodi različite projekte. Istoimeni projekt „Uz tebe sam” obuhvaća osobnu asistenciju mladim osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. „Tata-mata učenje” projekt je kojim se omogućuje individualiziran pristup učenicima sa specifičnim teškoćama u učenju, a naglasak se stavlja na razvoj metoda učenja i poticanje motivacije za učenje. Od ostalih projekata značajni su „Vjetar u leđa” unutar kojeg su angažirani stručnjaci za rad s djecom s teškoćama u razvoju. S ciljem podrške roditeljstvu i lakšem nošenju s posljedicama pandemije, pokrenut je projekt „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“. Unutar tog projekta roditelji djece s teškoćama u razvoju jačaju svoja stručna znanja, pružena im je psihološka podrška te relaksacija unutar „Kluba smijeha“, jednog od inovativnih načina suzbijanja stresa kroz terapije smijehom.

Da bi prevenirali neželjena ponašanja i vršnjačko nasilje, s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju, Udruga provodi i projekt „U tuđim cipelicama” kojim je trenutno obuhvaćeno 300-tinjak učenika iz šest škola s područja Varaždinske županije.

Od 2020. Udruga je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade koja osigurava financijska sredstava za zapošljavanje triju osoba u vidu jačanja organizacijske strukture Udruge. U navedene projekte provode i razne radionice za mlade osobe s invaliditetom (likovna, literarna, znanstvena, glazbeno – plesna).

www.sjever.hr
11.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.