Now Reading:
Uzgajivači svinja sastali se u Tuheljskim Toplicama: Najveći problem su ogroman uvoz svinjskog mesa i niske, dampinške cijene
Full Article 4 minutes read

Uzgajivači svinja sastali se u Tuheljskim Toplicama: Najveći problem su ogroman uvoz svinjskog mesa i niske, dampinške cijene

U Tuheljskim Toplicama započelo je 17. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj, a odvija se u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i suorganizaciji Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije.

Cilj savjetovanja je predavanjima vodećih stručnjaka i znanstvenika ponuditi uzgajivačima mogućnost za stjecanjem novih saznanja iz područja provedbe uzgojno-selekcijskih programa, hranidbe i držanja, te zdravstvene zaštite svinja, kao i tehnologije proizvodnje i prerade mesa.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek tom je prilikom istaknuo da je Ministarstvo još prije dvije godine prepoznalo izuzetno važan trenutak brige o samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje i pokrenulo nekoliko natječaja iz Programa ruralnog razvoja.
-Osigurali smo i investicije u izgradnju i modernizaciju svinjogojskih farmi, znatna ulaganja u repro centre u svinjogojstvu, a trenutno traje više od 200 milijuna kuna težak natječaj za ulaganje u objekte za tov svinja. Vlada Republike Hrvatske je nedavnom reformom ozbiljno zahvatila i poljoprivredne proizvođače, kako bi s 200 milijuna kuna pomogli onim najugroženijima, da bi oni mogli financirati proljetnu sjetvu – rekao je Tušek.

Jedan od najvećih problema svinjogojaca je ogroman uvoz svinja s niskim, dampinškim cijenama, ali država na to ne može puno utjecati rekao je Tušek dodavši da su u Ministarstvu počeli ozbiljno raditi na pitanju stvaranja sektorskih organizacija koje bi mogle kvalitetnije i ozbiljnije pregovarati s trgovačkim lancima i prerađivačima mesa te tražiti bolju poziciju na tržištu te bolju poziciju i cijenu u trgovačkim lancima.

U Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je 20-ak ozbiljnijih poljoprivrednih proizvođača u svinjogojstvu, a ima i nekoliko njih koji spadaju u respektabilne male i srednje proizvođače na nivou RH koji su modernizirali svoje farme i iskoristili znatna financijska sredstva.
Upravo su oni ti koji se ozbiljno bore na tržištu, postižu dobre cijene jer imaju dobru kvalitetu mesa, o čemu je govorila Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije.

-Što se tiče uzgajivača u našoj županiji, posebno želim istaknuti našeg najvećeg proizvođača, OPG Trbušić. To je jedna farma koja je prema najopremljenijima u Hrvatskoj.jako lijep primjeri i možda poziv i drugima da dođu i uzgajaju. To je mukotrpan posao ,ali ipak su tu povučena i značajna europska sredstva da bi se došlo do tog stanja u kom se nalazi danas – kazala je Mihovilić.

Dodala je da je većim dijelom svinjogojstvo na OPG-ima u Krapinsko-zagorskoj županiji prvenstveno za vlastite potrebe.
-Županija kroz svoje mjere ruralnog razvoja potiče naše proizvođače da idu u nabavu stočnog dijela fonda. Na njima je da odluče i da uz potporu kako Županije, tako i Hrvatske, ozbiljnije pristupe prema tom uzgoju – zaključila je pročelnica Mihovilić.

Na dvodnevnom savjetovanju sudjeluje i Mario Trbušić iz Bedekovčine, vlasnik spomenute jedne od najopremljenijih farmi u Hrvatskoj
-Uložili smo 25 milijuna kuna u objekte sa vrhunskom genetikom što nam jako puno pomaže da imamo vrhunske rezultate koji su danas bitni jer sirovina, hrana je skupa i izvlačimo maksimum iz te proizvodnje – rekao je Trbušić.

Istaknuo je kako je na njihovoj farmi sve kompjutorizirano i u svakom trenutku pod kontrolom.
-Naša proizvodnja je od zrna kukuruza do sjemena nerasta, do gotovog proizvoda. Sad smo kod otvorenja klaonice prerade mesa gdje će nam izlaziti suhomesnati proizvodi, svježe meso, mesni pripravci. Zatvoreni smo skroz sve, od početka do kraja. Imamo 200 krmača, 1500 tovljenika i kapacitet klaonice da to možemo sve zaklati i preraditi – rekao je Trbušić.

Na savjetovanju uzgajivača svinja u Tuheljskim Toplicama okupio se velik broj uzgajivača i stručnjaka, među njima i predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske, Varaždinac Dalibor Vrček, koji je istaknuo da otkad se bavi svinjogojstvom, ovakve turbulentne i izazovne situacije nije bilo. Naglasio je da će se inzistirati na udruživanju svinjogojaca kako bi stvorili jaku pregovaračku snagu s kojom će moći ići u pregovore s Ministarstvom te trgovcima i klaoničarima.

a.kučić/sjever.hr
12.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.