Now Reading:
Dom za starije i nemoćne Koprivnica prvi dom u Hrvatskoj koji je prešao u vlasništvo Županije!
Full Article 4 minutes read

Dom za starije i nemoćne Koprivnica prvi dom u Hrvatskoj koji je prešao u vlasništvo Županije!

U prostorijama Županijske uprave u petak, 16. srpnja 2021. župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma za starije i nemoćne Koprivnica sa Zavoda na Koprivničko-križevačku županiju.

Kao što je ravnatelj Serdar potvrdio, Koprivničko – križevačka županija je prva županija u Hrvatskoj koja je temeljem takvog ugovora bez naknade postala vlasnik nekretnine Doma za starije.

Kao što je uvodno pojasnio Koren, potpisivanju Ugovora prethodile su trogodišnje aktivnosti započete 2018. godine kada se krenulo rješavati pitanje imovinsko-pravnih odnosa. Vlasnik nekretnine bio je Zavod, Dom samo korisnik nekretnine, a Županija osnivač Doma. Tada je dana i ponuda za kupnju ili najam nekretnine, što je Županiji zbog procijenjene vrijednosti od 52 milijuna kuna bilo neprihvatljivo, a u problem se zatim uključila Vlada RH koja je pokrenula proces prijenosa vlasništva temeljem inicijative župana Korena kroz Hrvatsku zajednicu županija.

Donesena je Odluka da se da suglasnost ravnatelju i Upravnom vijeću Zavoda za dovršetak procesa na način sklapanja ugovora o prijenosu vlasništva nad zgradama domova za starije osnivačima.

– Mi ćemo i nadalje upravljati ovom nekretninom i Domom odgovorno kako smo to činili i svih ovih godina. Prosječno godišnje u Dom ulažemo oko 6 milijuna kuna, a najvažnija je činjenica da ćemo potpisivanjem ugovora, odnosno vlasništvom nad nekretninom ostvariti temelje za nove projekte i našim korisnicima omogućiti još bolji standard i usluge. Vjerujem da ćemo i dalje biti uspješni u ovoj djelatnosti jer smo po ocjeni mnogih u samom državnom vrhu po kvaliteti među ustanovama socijalne skrbi – rekao je Koren i uputio zahvalu ravnateljici Koluder Vlahinja.

– Cilj je da vam, kao osnivačima koji cijelo vrijeme brinu o Domu kroz financijske i kapitalne projekte te o adekvatnim uvjetima za korisnike, omogućimo apliciranje na EU fondove koji će vam dati vjetar u leđa za proširenje kapaciteta ili poboljšanje standarda. U našem je vlasništvu ukupno 29 domova za starije, vi ste prva županija s kojom potpisujemo ovakav ugovor, a do kraja godine realizirat ćemo ih još šest za koje smo ishodili suglasnost. U Ugovoru je definirano da Dom i nadalje mora biti u ovoj namjeni, a veselim se našoj suradnji i u drugim projektima – rekao je Serdar te zahvalio županu i Županiji na suradnji te uspješnoj realizaciji prijenosa vlasništva.

Ravnateljica Doma Željka Koluder Vlahinja zahvalila je svim dionicima koji su doprinijeli ovom događaju te naglasila kako je ovo iskorak kojim se otvaraju nove mogućnosti u smjeru podizanja kvalitete postojećih usluga za korisnike, ali i razvoja novih usluga.

– Provedba svih naših aktivnosti i projekata bez dobre i kvalitetne suradnje sa Županijom ne bi bila moguća, a ta nam je podrška posebno važna u ovo vrijeme pandemije  koronavirusa. Uređivanjem vlasničkih odnosa naša će suradnja zasigurno biti sveobuhvatnija i intenzivnija na provedbi projekata usmjerenih širenju smještajnih stacionarnih kapaciteta koji su nam itekako potrebni, kao i novi ljudski resursi za još bolju skrb o korisnicima. Vjerujem da ćemo u partnerskom odnosu sa Županijom uspješno rješavati sve izazove s kojima se svakodnevno susrećemo i da će naš dom i dalje ostati prepoznatljiv kao jedna od vodećih ustanova za skrb o starijima na području Hrvatske – zaključila je Koluder Vlahinja.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Miljenko Cvitanović, predstojnica Ureda za odnose s javnošću Zavoda Maja Čakarun, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek te pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

www.sjever.hr
17.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.