Now Reading:
VARAŽDIN Počeo projekt GET2IT. Buđanovac: „Volonteri su se iskazali na proljeće, a sad ćemo ih opet trebati”
Full Article 3 minutes read

VARAŽDIN Počeo projekt GET2IT. Buđanovac: „Volonteri su se iskazali na proljeće, a sad ćemo ih opet trebati”

Varaždinsko Pučko otvoreno učilište nositelj je projekta “GETting to Active CITizenship in Europe” – GET2IT, vrijednosti 100.800,00 eura koje je osigurala Europska unija kroz program Europa za građane – Mjera 2.2. Mreže gradova, a u sklopu projekta danas je u kinu Gaj organizirano kick off događanje.

Cilj projekta je potaknuti sve građanke i građane na aktivno uključivanje u volonterske, odnosno akcije solidarnosti, rekla je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin.
-Uključit će nam se partneri iz Češke, Italije, Srbije i Slovenije. Danas smo krenuli s kick offom koji traje tri dana, a te ćemo dane odrađivati u iduća tri tjedna i pozivamo građane da se prijave za iduća dva dana, 5. i 12. studenoga – poručila je ravnateljica POU-a.

Glavne teme varaždinskog kick offa su primjeri dobre prakse:
-Svaka zemlja partner iznosit će primjere na temu akcija volontiranja i solidarnosti iz raznih područja, a Hrvatsku predstavlja Nebojša Buđanovac, ravnatelj Crvenog križa Varaždinske županije. Posebno će biti riječi o akcijama volontiranja tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, a kolege iz zemalja partnera govore o volontiranju u drugim područjima, poput međugeneracijske solidarnosti, pomoći migrantima, mladima, akcijama volontiranja u turističkom i kulturnom sektoru i zaštiti okoliša.

Velimirović Vukalović je dodala da su ciljne skupine svi oni koji se žele uključiti, a posebno će se uključiti već postojeći volonteri.
-Imat ćemo posebne edukacije o tome kako se ljudi mogu angažirati, kako se organizira volonterska akcija te kako se provodi.

Volonteri županijskog Crvenog križa u prvom su valu pandemije pomagali brojnim građanima, rekao je Buđanovac.
-Dva smo mjeseca imali taj sustav da se naziva, da se odlazi po namirnice i ostale stvari, što se pokazalo izuzetno bitnim. Na inicijativu Varaždinske županije imali smo mjesec dana organiziranu izradu i dostavu toplih obroka za naše sugrađane u županiji, njih više od 620 i dostavljeno je više od 8,5 tisuća obroka. Imali smo nekoliko takvih akcija tijekom proljetnog lockdowna i volonteri su pokazali svoju hrabrost i inicijativu, bez njih bi to bilo nemoguće izvesti – rekao je Buđanovac i dodao:
-Pretpostavka je da nas čekaju iste takve jesen i zima, čak možda i proljeće i naš model tog volontiranja pokazao se iznimno uspješnim, što ćemo isprezentirati na ovoj međunarodnoj konferenciji pet država.

Kroz ovaj projekt, naglašeno je, građani će steći znanje i vještine za planiranje i upravljanje akcijama u skladu s demokratskim načelima, poboljšati svoje razumijevanje vrijednosti i politika EU i razviti nove kontakte s građanima iz drugih država.

ak/sjever.hr

27.10.2020.

Input your search keywords and press Enter.