Now Reading:
Tradicionalni proizvodi s područja LAG-a Sjeverozapad na Špancirfestu
Full Article 2 minutes read

Tradicionalni proizvodi s područja LAG-a Sjeverozapad na Špancirfestu

LAG Sjeverozapad

Već petu godinu na Špancirfestu se predstavlja LAG Sjeverozapad, a na Franjevačkom trgu možete pogledati, i kupiti, nešto iz ponude tradicionalnih proizvoda poljoprivrednika, OPG-ova, udruga.
Voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić podsjeća da obuhvaćaju 14 općina i gradova u Varaždinskoj županiji.
– Tradicionalno smo na Špancirfestu, peti put. Imamo dvije kućice u kojima smo omogućili našim članovima, poljoprivrednim proizvođačima i udrugama s područja LAG-a da se predstave sa svojim proizvodim, uglavnom tradicionalnim proizvodima karakterističnim za naše područje, poput bučinog ulja, heljde, proizvoda od pira. Nekad su ovi proizvodi bili vrlo zastupljeni, ali sada ih proizvođači polako vraćaju u svoj asortiman – rekao je Željezić te pojasnio kako su ove godine pomagali svojim članicama.
– Ove godine smo raspisali natječaj za poljoprivrednike, mjeru 6.3. za male poljoprivredne proizvođače na koju su se javila 42 OPG-a. Imali smo novac za 23 potpore, što je u realizaciji. Ukupan iznos bio je 2.4 milijuna kuna, a kako je interes bio velik, sva su sredstva potrošena. Raspisali smo i natječaj za malu komunalnu infrastrukturu, namijenjen općinama i gradova. Ukupan fond je 3,4 milijuna, a imali smo 14 prijava. Sljedeća je mjera za veće poljoprivredne proizvođače. Sufinancirat ćemo šest projekata s nešto više od 100.000 eura. Polovicu će sufinancirati korisnici – najavio je voditelj LAG-a Sjeverozapad.
Među onima koji su se predstavili na Špancirfestu je i OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana.
– Bavimo se prvenstveno proizvodnjom heljde i njezinom preradom, kao i drugih bezglutenskih žitarica. Pokušavamo se fokusirati na uzgoj i preradu bezglutenskoga, heljda, mak, proso, amarant. U zadnje vrijeme je potražnja poprilično velika, raste – kazala je Tamara Pocedulić.

n. kalajdžija / sjever.hr

28.08.2.109.

Input your search keywords and press Enter.