Now Reading:
HRVATSKA POSLA Gotovo dvije tisuće radnika nije dobilo ni minimalac
Full Article 3 minutes read

HRVATSKA POSLA Gotovo dvije tisuće radnika nije dobilo ni minimalac

Naslušali smo se i čitali posljednjih mjeseci o nedostatku radnika u Hrvatskoj, ponajviše u ugostiteljstvu u priobalju, ali i u građevini i trgovini, ali unatoč tome i unatoč pričama o dobrim uvjetima i plaćama, podaci Državnog inspektorata nakon inspekcijskih nadzora u jadranskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj pokazuju da dobar dio poslodavaca još ne poštuje zakone, piše Večernji list.

Ne isplaćuju ni minimalnu plaću, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neki strance zapošljavaju bez dozvole za rad i boravak. Time nanose štetu svim poštenim poslodavcima koji ispunjavaju obveze, ali i državi i svim građanima.
Inspektori rada su od 1. travnja ove godine., otkako je ponovno krenuo s radom Državni inspektorat, do 15. kolovoza obavili 3072 nadzora, od toga 1262 u priobalnim županijama. Najveći broj nezakonitosti iz radnih odnosa utvrđen je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima te trgovini. Zabrinjava da su inspektori nadzorom otkrili da poslodavci za 1860 radnika nisu isplatili minimalnu plaću. Bode u oči i da od ukupnog broja tih radnika minimalac nije dobilo 1425 radnika u jadranskoj Hrvatskoj, i to njih čak 1384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskoj.

Inspektori rada donijeli su 412 upravnih mjera, od toga njih 174 u jadranskim županijama. Većina ih se odnosila na privremene zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcima zbog neprijavljivanja radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, rada stranaca bez dozvole za boravak i rad, na naredbe poslodavcima da radnicima dostave obračune neisplaćene plaće…
Od 87 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti 71 bilo je u jadranskim županijama, od toga najviše (63) u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji jer su za poslodavce radili radnici neprijavljeni na mirovinsko osiguranje, te stranci bez dozvola, piše Večernji. No, nakon što su poslodavci ispravili nezakonitosti, zabrana obavljanja djelatnosti ukinuta je za njih 49.

Inspektori rada utvrdili su i 1590 prekršaja, od toga njih 749 u priobalju, što znači da se na štetu radnika jednako krše na Jadranu i kontinentu. Protiv poslodavaca prekršajnim sudovima podnijeli su 757 optužnih prijedloga, a od toga gotovo polovicu u jadranskoj Hrvatskoj. Najčešći prekršaji odnosili su se na neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i prijavljivanje nakon roka, neisplatu minimalne plaće, prekovremeni rad, dnevni i tjedni odmor, neizdavanje potvrde o ugovoru o radu prije početka rada, sklapanje ugovora na određeno, nedostavljanje radnicima isprava o plaći…

Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/vecernji.hr

29.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.