Now Reading:
Ministar i župan o poslovima državne uprave – Koren: Ubuduće brže, efikasnije, jeftinije, dostupnije za građane
Full Article 4 minutes read

Ministar i župan o poslovima državne uprave – Koren: Ubuduće brže, efikasnije, jeftinije, dostupnije za građane

Koprivničko-križevačka županija

Ministar uprave Ivan Malenica s državnom tajnicom Josipom Rimac u srijedu je u Koprivničko-križevačkoj županiji održao radni sastanak sa županom Darkom Korenem i njegovim suradnicima te predstavnicima Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tema je, naravno, bila prijenos poslova ureda državne uprave na županijsku upravu.
Župan Koren je sastanak ocijenio konstruktivnim i izuzetno bitnim u pripremi jedne od najznačajnijih reforma hrvatskog društva.
– U integraciji ureda državne uprave u županijama došlo je vrijeme da konkretiziramo sve ideje koje su bile nekakav početak kroz djelovanje Zajednice županija pa kroz dijalog s Ministarstvom uprave. S obzirom da smo praktički u devetom mjesecu, a da je cjelokupan proces predviđen biti završen do kraja godine i s 1.1.2020. ti uredi bi trebali biti jedinstveni, integrirani u županijsku upravu, izuzetno je bitno da kroz ovakav dijalog otklonimo sve dileme koje imamo, preveniramo neke probleme koji će se sigurni javiti u takvim složenim procesima – rekao je uvodno Koren te podsjetio da Ured državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji ima 77 službenika.
– Kad uzmete u obzir da sama Županija, kao regionalna samouprava, ima otprilike tu negdje, 75 službenika, onda možete shvatiti koliko je to zapravo složen proces u kojem su sudjelovale i naše stručne službe, ali isto tako i državna uprava. Pripremili smo taj koncept, po mom sudu, prilično kvalitetno, stručno i odgovorno. Vrlo je to složen proces i ministar i državna tajnica mogu potvrditi koliko se to zapravo zakonski mora prilagoditi, 66 zakona da bi se došlo do tog cilja. Zadovoljni smo i predviđam da će taj proces integracije državne uprave u županijsku upravu do kraja ove godine biti izvršen sukladno planovima, na način koji će garantirati da s novom godinom počne funkcionirati u novom obliku – izjavio je župan Koren.
Ministar Malenica je također iskazao zadovoljstvo nakon sastanka, koji je jedan u nizu sa županima i predstojnicima ureda državne uprave.
– Cilj nam je što bolje se pripremiti na 1. siječnja i trenutak kad se državni poslovi povjeravaju županijama. Radi se o opširnim aktivnostima koje su prethodile ovome trenutku: donesen je novi zakon o sustavu državne uprave, priprema se izmjena ukupno 66 zakona kojom bi se poslovi državne uprave povjerili županiji. Župan je iskazao spremnost prihvatiti te poslove, a zahvaljujem i predstojniku Ureda državne uprave koji je dosad jako dobro vodio ove poslove i nadam se da će se od 1. siječnja 2020. godine ti poslovi obavljati još učinkovitije i efikasnije u okviru županija. Ispostave i matični uredi i dalje ostaju, a nadamo se da će Županija, odnosno župan, još učinkovitije razgranati tu mrežu, odnosno omogućiti dodatne županijske poslove, usluge u tim ispostavama i matičnim uredima. U konačnici, cilj ove reforme je efikasna i učinkovita javna uprava što će se, nadamo se, time i postići – kazao je ministar Malenica.
Kako službenici prelaze iz državne u županijsku službu, župan Koren je rekao da je sporazumom između Ministarstva uprave i Županije, oni postaju službenici i namještenici u lokalnoj samoupravi.
– Ono što je jako bitno jest da su sredstva za obavljanje ovih državnih poslova osigurana u državnom proračunu i bit će osiguravana sve dok se ti poslovi obavljaju na razini županije. Jedan broj zaposlenika današnje državne uprave ima uvjete za mirovinu, tako da ćemo u sklopu tog sveobuhvatnog procesa sigurno voditi računa da i njih na adekvatan način zbrinemo s otpremninama i isto tako će to doprinijeti pojeftinjenju tog sustava – pojasnio je Koren koji je komentirao i što ova reforma mijenja za korisnike, za građane Koprivničko-križevačke županije.
– Mislim da će se ovom reformom postići oni temeljni ciljevi, a to je da te funkcije i te usluge koje se pružaju građanima budu brže, efikasnije, jeftinije, da budu dostupnije. Ne kažem da to dosad nije bilo, ali morate shvatiti da u ovoj zgradi u kojoj već 20 godina djeluje državna uprava mnogi građani nisu ni znali da postoji razlika između lokalne i državne uprave, tako da smatramo da ćemo ovom reformom taj sustav učiniti učinkovitijim – zaključio je župan Koren.

n. kalajdžija / sjever.hr

28.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.