Now Reading:
Znate li za što su sve kruške dobre?
Full Article 2 minutes read

Znate li za što su sve kruške dobre?

kruška

Sigurno ste već tisuću puta čuli savjet kako bi, prije ili poslije obroka, trebalo pojesti jabuku zbog većeg osjećaja sitosti.  No, jeste li znali da je hranjiva vrijednost kruške veća od vrijednosti jabuke? Pritom u 100 grama kruške ima samo 60 kalorija. U Hrvatskoj dozrijevaju vrste koje se beru od polovine srpnja do polovine listopada, a može se koristiti svježa i to za pripremanje sokova, sirupa, kompota te brojnih drugih proizvoda, pa i rakije.

Ljekovita je protiv proljeva, zatvora, nadutosti trbuha, gihta, raznih poremećaja u krvotoku, oboljenja bubrega, nervoze i reume. Kruška je korisna za obnavljanje krvi, vrlo je korisna u prehrani dijabetičara, pomaže radu srca i jetre, izbacivanju kamena iz bubrega i slično.

Protiv nadutosti jedite kompot od krušaka triput na dan prije jela, odnosno prije glavnih obroka. Protiv kroničnog zatvora jedite gnjile kruške, najbolje ujutro prije doručka, dakle natašte. Protiv gihta, poremećaja u krvotoku i nefritisa (iznenadnog zatajenja bubrega) koristite kruške u svim oblicima, kao svježi plod, sok, kompot i slično i to u svakodnevnoj prehrani. Sok pijte oko pola sata do sat prije jela, a kompot oko sat vremena iza obroka. Ovi recepti pomažu i u slučaju potrebe da se razbistri urin ili razbije kamen u bubregu.

www.sjever.hr/dnevno.hr 25.08.2019.


Input your search keywords and press Enter.