Now Reading:
TKO ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK HNS-s? Vrdoljak potvrdio da se više neće kandidirati a Batinić najavio izbor novog vodstva u proljeće 2020.
Full Article 5 minutes read

TKO ĆE BITI NOVI PREDSJEDNIK HNS-s? Vrdoljak potvrdio da se više neće kandidirati a Batinić najavio izbor novog vodstva u proljeće 2020.

vrdoljak

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare u Karlovcu rekao je da je povećanje plaća za 68.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama politički prioritet HNS-a, što je u petak potvrdilo i Predsjedništvo stranke. Zahvaljujući ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i HNS-u reforma obrazovanja, po prvi put u hrvatskoj povijesti, ulazi u 1300 hrvatskih škola i upravo su učitelji i ravnatelji ključni nositelji tih procesa i zbog toga zaslužuju veće plaće koje predugo čekaju.

S ovog mjesta želim poručiti da HNS očekuje da će se rješenje za povećanje plaća svim prosvjetarima naći na stolu što prije i na tome ćemo ustrajati. HNS je, kao što znate, još na proljeće izradio akcijski plan za povećanje plaća svim zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i ta je inicijativa HNS-a usuglašena u petak na sjednici Predsjedništva stranke. U HNS-u smatramo da hrvatske učiteljice i učitelji, ravnateljice i ravnatelji već dugo imaju premale plaće i vrijeme je da se ta nepravda ispravi. Isto tako, u trenutku kada najvažniji reformski proces u hrvatskoj povijesti napokon kreće, jer kao što znate reforma obrazovanja u rujnu ulazi u sve hrvatske škole, prosvjetare očekuje veći opseg posla i to smatramo dodatnim čvrstim argumentom za povećanje plaća“, rekao je Vrdoljak.

Prema prijedlogu HNS-a, plaće u prosvjeti trebale bi rasti već u ovoj godini, s dodatnim povećanjem plaća i u 2020. godini.

Naš prijedlog je da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika već u ovoj godini rastu za četiri posto, a od 1. siječnja 2020. za dodatnih dva posto. Prema procjeni u prosjeku bi se zaposlenicima u obrazovanju plaća povećala za 600 kuna, što bi se osjetno odrazilo na njihove kućne budžete. U ovoj godini potrebno je rebalansom proračuna za to povećanje izdvojiti oko 40 milijuna kuna, dok bi se u 2020., na godišnjoj razini izdvajalo oko 260 milijuna kuna. Isto tako, smatramo da za su za tu odluku stvoreni apsolutno svi preduvjeti i nitko me neće uvjeriti da će iznos od oko 250 milijuna kuna ugroziti održivost javnih financija. Naime, rast BDP-a nam omogućuje provedbu ove važne odluke, prema projekcijama BDP će na godišnjoj razini rasti za tri posto, što je okvirno sedam novih milijardi kuna u proračunu. Dakle, ovo je samo mali segment novoprihodovanih sredstava i nema niti jednog jedinog razloga da ljudi koji ulaze u najveći reformski proces u hrvatskoj povijesti ne budu nagrađeni. Upravo su oni nositelji tih ključnih promjena i jamac bolje hrvatske budućnosti. Primjera radi, lani je uloženo oko 40 milijuna kuna u nabavu 289 vozila za 23 državne institucije. To je iznos u ovoj godini koji je potreban da 68.000 učitelja ima veće plaće“, rekao je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak istaknuo je da su na Predsjedništvu HNS-a u petak donesene odluke koje se tiču unutarstranačkih izbora.

Osobno sam donio odluku da se više neću kandidirati na unutarstranačkim izborima. Vrijeme je za nove ljude koji će izgraditi najmoderniju, najprogresivniju liberalnu stranku građanskog centra“, istaknuo je Vrdoljak.

Predsjednik kluba zastupnika HNS-a i član Predsjedništva HNS-a Milorad Batinić najavio je da procesi unutarstranačkih izbora u HNS-u kreću već u rujnu ove godine, dok će se Izborni sabor na kojem će HNS promijeniti vodstvo stranke održati između ožujka i svibnja 2020. godine.

Proces unutarstranačkih izbora kreće već u rujnu ove godine. Prvi korak je održavanje skupština podružnica, koje biraju delegate za Sabor i za županijsku skupštinu, a rok za to je prosinac ove godine. Drugi korak je održavanje županijskih skupština koje biraju članove predsjedništva županijskih organizacija, delegate za skupštine regionalnih saveza i članove Središnjeg odbora i rok za to je siječanj 2020. godine. Potom nas očekuju skupštine regionalnih saveza, sazivanje sjednice predsjedništva i Središnjeg odbora, koji kao najviše tijelo stranke saziva Izborni sabor HNS-a“, rekao je Batinić.

HNS će na proljeće iduće godine tako izabrati: novog predsjednika ili predsjednicu HNS-a, dva potpredsjednika/potpredsjednice HNS-a, pet članova/članica Nadzornog odbora, pet članova/članica i pet zamjenika/zamjenica Suda časti te pet članova/članica Odbora za Statut.

Od novog vodstva očekuju se nove ideje, dodatna modernizacija i razvoj HNS kao najjače liberalne stranke u zemlji, ali isto tako, ono u što sam siguran je da će nastaviti smjerom HNS-a kao najjače liberalne stranke u zemlji, a to je – ni lijevo, ni desno, samo naprijed“, kaže Batinić.

www.sjever.hr 25.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.