Now Reading:
Oroslavje među vodećim gradovima po izdvajanju za najmlađe
Full Article 3 minutes read

Oroslavje među vodećim gradovima po izdvajanju za najmlađe

oroslavje djeca

Prigodom obilježavanja Dana grada Oroslavja prošloga tjedna, gradonačelnik Emil Gredičak pohvalio se je brojkom od 10 više novorođene djece u Gradu u ovoj godini u odnosu na isto razdoblje lani. Ove godine rođeno ih je do sredine kolovoza 40, lani u istom razdoblju 30, a preklani 26. Grad je među vodećima u RH po izdvajanju za najmlađe. Trenutačno se provode projekti vrijedni 60 milijuna kuna, a najvažniji je proširenje novog vrtića, piše Gradonačelnik.hr .

Prigodom Dana grada podijeljeni su i prigodni darovi roditeljima novorođene djece. Za prvo i drugo dijete to je darovanih 1.500 kuna, a za treće i svako sljedeće taj iznos je povećan na 3.000 kuna. Jedan od prvih Gredičakovih odluka, nakon preuzimanja gradonačelničke dužnosti, bilo je povećanje naknada za bebe. Naknade su udvostručene, a ove godine su povećali i sufinanciranje cijene vrtića, pa Grad pokriva čak 60 posto cijene, čime su roditeljima olakšali za 160 kuna mjesečno. 

Oroslavje je među gradovima koji najviše izdvaja za najmlađe, a to pokazuju i analize koje i mi objavljujemo. Grad je peti u RH po izdvajanju iz proračuna za obrazovanje, a treći po izdvajanju iz proračuna za predškolsko obrazovanje. Grad financira 50 % prehrane za učenike osnovne i područne škole i 100% za obitelji s tri i više učenika, povećan je iznos sufinanciranja vrtića, zatim cjelodnevnog boravka u osnovnoj školi, povećan je nadalje iznos stipendija, financiraju se pomoćnici u nastavi, kao i prijevoz učenika, a donijeta je i odluka o sufinanciranju obrazovnog materijala za osnovnoškolce. 

Trenutno najvažniji projekt na prostoru grada je proširenje i adaptacija postojećeg gradskog vrtića „Cvrkutić“, za kojeg su odobrena EU financijska sredstva. Vrijednost investicije je oko 5,5 milijuna kuna i nakon  usklađivanja sve potrebne dokumentacije raspisan javni natječaj za izvođača radova. Nakon dogradnje povećat će se smještajni kapaciteti, opremiti prostor, urediti dječje igralište, dvorana i prostorije za smještaj djece jasličke dobi.

– Po mnogim trendovima, unatrag dvije godine, grad Oroslavje možemo svrstati u jedan od uspješnijih gradova u Republici Hrvatskoj, a nastavno na već dobivene prošlogodišnje nagrade,  kao što je između ostalog i nagrada za jedan od najboljih malih gradova Republike Hrvatske u gospodarstvu, mislim da postajemo ne samo važan gospodarski čimbenik ovog dijela Lijepe naše, nego i sve poželjnije mjesto za život i jednu od rijetkih sredina u koju se prema posljednjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, više ljudi doseljuje nego što iz nje odlazi – kaže Gredičak.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr 23.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.