Now Reading:
KREĆE SUĐENJE ZA STRAVIČNI ZLOČIN U MEĐIMURJU: Smiljanu Srnec, koju se tereti da je ubila sestru i držala 19 godina u zamrzivaču, očekuje suđenje za koje se najavljuje da će biti brzo
Full Article 3 minutes read

KREĆE SUĐENJE ZA STRAVIČNI ZLOČIN U MEĐIMURJU: Smiljanu Srnec, koju se tereti da je ubila sestru i držala 19 godina u zamrzivaču, očekuje suđenje za koje se najavljuje da će biti brzo

srnec zatvor

Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu, izjavio je u četvrtak, nakon sjednice Optužnog vijeća varaždinskog suda da je potvrđena optužnica u slučaju Smiljane Srnec kojoj će se suditi za okrutno ubojstvo sestre koju je nakon tog stravičnog čina godinama držala u zamrzivaču.

-Optužnica je potvrđena. Optužno vijeće je zaključilo da dokazi na kojima se temelji optužnica opravdavaju njezino podizanje, da iz njih slijedi osnovana sumnja da je okrivljenica počinila kazneno djelo za koje se tereti. Optužnica sa spisom, rješenjem o potvrđivanju, bit će proslijeđene u sudsku pisarnicu gdje će se putem algoritma automatske dodjele odrediti raspravni sudac koji će provesti raspravu – detaljan je bio u izjavi Pavlic te nastavio:

-Odmah nakon primitka optužnice, sud je razmotrio pitanje postojanja razloga za daljnju primjenu mjere istražnog zatvora. Zaključio je da ti razlozi i nadalje postoje. Obrana je uložila žalbu na to rješenje. Vrhovni sud je odbio žalbu i potvrdio rješenje koje je postalo pravomoćno 31. srpnja. Sud je dužan svaka dva mjeseca od pravomoćnosti zadnjeg rješenja o produljenju istražnog zatvora prekontrolirati da li i dalje postoje razlozi na temelju kojih je istražni zatvor određen odnosno kasnije produljivan – zaključio je Pavlic. Dodao je i da, budući je riječ o predmetu u kojem je okrivljenica u zatvoru, znači o hitnom predmetu, da se u skoro vrijeme očekuje zakazivanje prvog, pripremnog ročišta, a nakon toga i rasprava.

Darko Galić, zamjenik županijske državne odvjetnice i glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva, smatra da je odluka o potvrđivanju optužnice očekivana

-S obzirom na sve ono što je činjenično utvrđeno u dosadašnjem postupku, obzirom na brojnost i kvalitetu prikupljenih dokaza, odluka o potvrđivanju optužnice je očekivana i oko takve odluke doista nije bilo nikakve sumnje. Jednako kao i u odnosu na produljenje istražnog zatvora. Što se tiče Državnog odvjetništva, mi ćemo nastojati da suđenje traje što kraće i da se što prije dođe do prvostupanjske odluke, odnosno da se taj postupak što prije dovrši – zaključio je Galić.

Podsjetimo. Optužnica protiv Smiljane Srnec podignuta je prije mjesec dana. Nju se tereti da je tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu zadala svojoj sestri Jasmini (1977.) najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju u području glave, pa je ona preminula uslijed zadobivenih ozljeda.

Tijelo su u zamrzivaču slučajno pronašli članovi obitelji 16. veljače ove godine. Smiljana je uhićena istog dana, a od 20. veljače je u pritvoru. Do pravomoćnosti presude Srnec je određen istražni zatvor, a sudsko vijeće mora svaka 2 mjeseca preispitati osnove za njezino zadržavanje.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.