Now Reading:
JAVITE SE! Nakon Grada Varaždina i Županija sufinancira troškove postavljanja sunčanih elektrana na krovove kuća – evo detalja
Full Article 3 minutes read

JAVITE SE! Nakon Grada Varaždina i Županija sufinancira troškove postavljanja sunčanih elektrana na krovove kuća – evo detalja

Nakon prošlotjednog poziva građanima da se jave Gradu ukoliko su zainteresirani za ugradnju sunčanih elektrana na krovu vlastite kuće, kako bi Grad besplatno pripremio svu potrebu dokumentaciju za apliciranje na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preko kojeg građani mogu ostvariti državnu subvenciju za navedenu investiciju od minimalno 40 posto, sada je to učinila i Varaždinska županija, proširivši tu mogućnost na sve zainteresirane mještane županije.

Župan Radimir Čačić sa suradnicima je na konferenciji za novinare govorio o Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju foto-naponskih sustava za proizvodnju električne energije na obiteljske kuće na području svih općina Varaždinske županije.

Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je sufinanciranje ugradnje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama za zadnji kvartal 2019. godine, a Varaždinska županija, kako kažu, na ovaj način potiče korištenje obnovljivih izvora energije te pomaže građanima da se prijave na natječaj sufinanciravši 50 posto ukupnih troškova oko pripreme dokumentacije i prijave na natječaj.

-U iščekivanju službene najave Fonda kojom bi se omogućilo građanima da investiraju uz podršku države do 40 posto u fotonaponske elektrane, a znajući da će se sredstva dijeliti onima koji će biti prvi spremni u limitiranom iznosu, smatramo da je pametno da našim građanima omogućimo da budu među prvima i da im pomognemo da se to realizira. Grad Varaždin je pokrenuo tu inicijativu za građane Varaždina po jednom sličnom modelu na razni 100 posto financiranja prijave na projekt. Mi ćemo to sada ponuditi svim građanima županije što je puno veći broj ljudi i s obzirom na naš budžet, ne možemo financirati u iznosu od 100 posto već ćemo ponuditi 50 posto sufinanciranja – kazao je Čačić i dodao kako je maksimalna cijena tih projekata i prijave 10 000 kuna, što znači da će Županija sufinancirati iznos do 5 000 kuna.

Također, naglasio je i kako bi bilo dobro se i drugi gradovi i općine uključe i preostali dio od 50 posto sufinanciraju građanima čime građani ne bi trebali ništa platiti.

-Procjenjujemo da će interes biti između 100 i 200 zainteresiranih građana koji su spremni ući u tu investiciju. U Europi je to standard, a Hrvatska kao i obično kasni. Zakon po kojem se to radi pripremio sam još 2012. i do danas još nisu napravljeni pravilnici provedbene mjere. Mi kao Županija pokušavamo potaknuti građane da pripreme svu dokumentaciju kako bi imali veće šanse za dobivanje sredstava – zaključio je Čačić.

Natječaj će od četvrtka, 22. kolovoza, biti objavljen na mrežnim stranicama Varaždinske županije u obliku javnog poziva unutar kojeg će biti postavljen link na obrazac za prijavu. Građani će se moći prijaviti sve do 10. rujna. Nakon toga građani mogu slobodno ugovarati na tržištu s bilo kojom pravnom osobom izradu glavnog projekta i dokumentacije te zatražiti ponude koje će biti obvezni dostaviti Županiji.Temeljem zaprimljenih obrazaca i ponuda izračunat će se konačan iznos bespovratnih sredstava koja će se podijeliti.

M.Horvat/sjever.hr

22.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.