Now Reading:
Hrvatska Sahara: deve ljetne dane provode u opuštanju i uživanju na suncu
Full Article 3 minutes read

Hrvatska Sahara: deve ljetne dane provode u opuštanju i uživanju na suncu

deve

Đurđevačka Hrvatska sahara sa svojim mini životinjskim parkom prava je turistička atrakcija koja svakodnevno privlači sve više posjetitelje iz cijele Hrvatske.

Gotovo svakoga mjeseca na područje ovog zanimljivog mini životinjskog carstva, dođe barem jedna nova životinja. Danas tako zajedno s devama, žive i konji, magarci, patke mandarinke, kamerunske ovce i koze, vijetnamsko prase i dvije ljame dok ekipu peradi čine kokoši, pijevci, ponosne biserke, kokoši hrvatice kao i gotovo izumrli, Đureki i Katice i od nedavno mali paunovi.

Podsjećamo da su u Đurđevac 2016. godine prvo stigle tri deve, jednogrbi mužjak i dvogrba ženka sa svojim mladunčetom, a godinu nakon još jedan mužjak. Uz pomoć građana, devama su osmišljena prigodna imena, Tomica, Dina, Đurđica i Romeo. Deve su u Đurđevac došle iz Njemačke, a smještene su podno utvrde Starog grada u nastambama Hrvatske Sahare koje su rađene posebno za njih. Za njih se brine tim specijalno obučenih timaritelja koji je zbog njih prošao posebnu obuku na jednoj farmi u Austriji.

U kratkom vremenu postale su velika turistička atrakcija, ali i poznate zvijezde. Prva velika uloga deva je bilo sudjelovanje na adventskim događanjima u Đurđevcu. No, to je bio samo početak. Interes za deve i Đurđevačke pijeske pokazale su i filmske produkcije pa su Đurđevački pijesci odabrani kao lokacija za snimanje filma o Anti Gotovini čiji je redatelj Antun Vrdoljak, a u glavnoj ulozi Goran Višnjić. Deve su od tada dobile uloge i u nekoliko glazbenih spotova.

Naše deve ove ljetne mjesece provode odmarajući u pijesku i uživajući u toplim i sunčanim danima, a Tomica ipak više voli valjanje u blatu. Posebno vole komadiće kruha ili voća, a vole biti i u centru pozornosti pa se čak i namještaju prilikom fotografiranja.

Zanimljive trenutke iz života deva možete pratiti i na Facebook stranici Šaptači devama na kojoj njihovi timaritelji redovito objavljuju video sadržaj i fotografije umiljatih i nestašnih deva.

Svi koji žele posjetiti veselu životinjsku ekipu iz sahare mogu to učiniti svakim danom od 12 do 18 sati, a vikendom, blagdanima i školskim praznicima od 10 do 18 sati.

www.sjever.hr/djurdjevac.hr 19.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.