Now Reading:
CIJENE STANOVA PORASLE DO 10%: Prosjek je 2000 eura, a traži se i do 6000!
Full Article 4 minutes read

CIJENE STANOVA PORASLE DO 10%: Prosjek je 2000 eura, a traži se i do 6000!

Agenti za nekretnine tvrde da su subvencionirani krediti bili okidač za porast cijena stanova koji su od prošle godine poskupjeli za više od sedam posto.

Točnije, prema podacima državnog zavoda za statistiku, u samo godinu dana cijene stanova u Hrvatskoj porasle su za 7,4 posto, novi stanovi skuplji su za 10 posto, a najveći porast cijena bilježi se na obali i u Zagrebu.

Kreditno zaduživanje mladih

Štromar već treću godinu mladima nudi subvencionirane kredite kako bi si povoljnije osigurali mjesto za život, ali dio mladih tu mjeru kritizira jer je smatraju neodgovornom te poručuju kako se ova mjera nudi isključivo kroz kreditno zaduživanje mladih a pitanje je jesu li mladi od 18 do 30 godina uopće kreditno sposobni.

Mjeru kritiziraju i posrednici pri trgovanju nekretninama jer smatraju da su subvencionirani krediti zapravo utjecali na rast cijena. “Okidač od prošle godine su subvencije od strane države koje su utjecale na to da je u kratkom vremenu bilo potrebno reagirati, kupiti stan da se iskoriste poticaji i to je bilo ono što je dovelo do naglog rasta cijena”, ističe Borislav Vujović, direktor agencije za promet nekretninama.

Kretanje cijena

Iako je trenutna prosječna ostvarena cijena prodaje stanova na razini države 1620 eura po metru četvornom, cijene u su višestruko veće u određenim regijama, kao što se može vidjeti iz oglasnika. U Zagrebu se prosječna cijena kvadrata kreće oko 2000 eura, a na atraktivnim lokacijama traži se i do 6000 eura.

Dok je u Splitu prosjek cijena umjereniji, prodaju se i rekordno skupi stanovi, pa za 160 metara četvornih luksuznog stana jedan vlasnik traži 1.200.000 eura, ili 7,5 tisuća eura po kvadratu. U Dubrovniku je prema nekim analizama prosječna cijena još i veća, pa se po statistikama Crozilli cijene kreću oko 3700, 3800 eura po kvadratu.

“U prosječnim kvartovima, još dok je u gradnji od 2400 do 2600. A čim se zgrada izgradi cijena odmah ide više. Ona je od 2 800 pa čak do 3000 eura”, naglašava Jasminka Biliškov, dopredsjednica Udruženja poslovanja nekretninama HGK. Doduše, analitičari upozoravaju da treba biti oprezan jer tražena cijena u oglasniku i ostvarena cijena pri kupoprodaji često nisu iste.

Preko ljeta turistima, zimi studentima

Kada je u pitanju najam stanova, cijene također rastu pod pritiskom dnevnog, turističkog najma. “Pa ono što vam je prije bilo 200, sad vam je 300 eura. Što je bilo 300, sad je 500. Preko ljeta iznajmljuju turistima, a onda zimi iznajmljuju studentima, ali općenito cijene najma su otišle gore i to za nekih tridesetak posto”, rekla je Biliškov.

Studente pred sezonu nerijetko ostaju na ulici, pa traže zaštitu države “Smatramo da bi Vlada trebala regulirati cijene najma stanova, posebice dugoročnog”, kaže Kruno Topolski iz Mreže mladih Hrvatske za RTL.

www.sjever.hr/net.hr/rtl.hr 19.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.